Krem z dyni z opieńkami

Tego przepisu nauczyła mnie babcia mojego drogiego przyjaciela z Mantui. Faktycznie, dynia jest interpretowana w Mantui na wiele wyszukanych sposobów, począwszy od słynnych tortilli z nadzieniem z dyni po desery z kandyzowanymi owocami. Przygotowanie proste i warte przygotowania z najbliższymi.

Krem z dyni z opieńkami

Składni potrzebne do przygotowania potrawy

Ostatni opublikowany przepis dotyczył dyni, i oto widząc, że jesteśmy w okresie jej dojrzałości  postanowiłem zaproponować Wam przepis na bazie tego fantastycznego składnika. Podczas coraz chłodniejszych i już jesiennych dni znajdziemy na targach inny  składnik nie mniej kuszący, grzyby.

W Polsce jedyny kłopot to wybór spośród obfitości ich rodzajów. Osobiście w tym przepisie uwielbiam opieńki, ponieważ pozostają bardzo al dente nawet po ugotowaniu i dobrze kontrastują z aksamitną kremowością dyni. Ale możecie użyć takich, jakie macie pod ręką, byle by były świeże.

Krem z dyni z opieńkami

 Pachnąca dynia

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wiele czasu na przygotowanie. Ważne aby produkty były świeże, dynia soczysta i pachnąca. Raz spróbujecie tego fantastycznego przepisu i już zawsze będziecie mieć szybkie, smaczne danie do podania znajomym, rodzinie lub po prostu gdy najdzie Was ochota na ''coś ciepłego''...

Składniki wydzielone są na porcje dla 6/8 lub dla 4 osób, w zależności od apetytu:

800g dyni bez skórki
800g opieńków
gałązka rozmarynu
1 łyżka sosu sojowego
3 litry warzywnego rosołu na bazie marchwi, ziemniaka, cebuli i selera naciowego (dozwolony czosnek)
1kg ziemniaków
2 szalotki
100g masła +50g do grzybów
oliwa z oliwek extra vergine
sól
pieprz

Krem z dyni z opieńkami

Zupa krem z dyni z opieńkami

Przygotowanie:

Pieczemy dynię w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 1 godzinę. W tym czasie umyte grzyby, z ząbkiem czosnku, rozmarynem i sosem sojowym oraz masłem gotujemy na patelni, na żwawym ogniu przez 15 minut, mieszamy i doprawiamy solą.

Ziemniaki kroimy w dwu centymetrowe kostki i podsmażamy je z grubą solą i 100g masła póki nie przybiorą koloru orzecha, nadadzą naszemu kremowi fantastyczną konsystencję i smak z orzechową nutą.

W rondlu podsmażamy szalotkę, dodajemy upieczoną dynię i rosół ze wszystkimi warzywami oraz ziemniaki z masełkiem ze smażenia, miksujemy a ''immersione caldissimo'' (w ten sposób nasz krem stanie się jeszcze bardziej kremowy), dodajemy grzyby, pozostawiając je w całości.

Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy gorącą (dozwolone i doradzane wariacje) garść parmezanu lub łyżka kwaśnej śmietany.

Buon apetito.

ID galerii:945


ZOBACZ inne przepisy przygotowane przez Marco Ghi'ę:

Jak zrobić pesto?

Przyrządź   swoją własną Foccacie

Prosty przepis na Pastę al Pesto!

Foto i przepis: Marco Ghia

1 LOGO 30.JPG











Dodał(a): Natalia Kovacs , Piątek 09.11.2012 (aktualizacja: 2012-11-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×