Krokiety a'la Potocki z opieńków

Poleć znajomym

Przepis na krokiety alla Potocki z opieńków autorstwa Anity Spychalskiej-Mlak - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki wody mocno gazowanej
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag pieczarek
  • suszone grzyby, najlepsze będą opieńki
  • pieprz
  • papryka ostra
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie:

1. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem i solą, następnie dolewamy wodę gazowana i łączymy. Odstawiamy na 30 minut.

2. Po tym czasie na patelni z pomocą sklarowanego masła smażymy naleśniki.

3. Grzyby moczymy. Kapustę tniemy, następnie smażymy na oliwie, dodając wywar z grzybów (około 2 szklanki).

4. Po odparowaniu wywaru w całości, dodajemy pokrojone grzyby opieńki oraz pieczarki, które smażymy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy krokiety.

5. Zwijamy krokiety, obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu i podajemy z barszczem.

Przepis, przygotowanie, foto: Anita Spychalska-Mlak

Przeczytaj również:

Racuszki z dyni i cukinii

Pierożki z serem bundz i borowikami

Kalafior i brokuł w cieście



Cena: 121,90 zł
Cena: 89,40 zł
Cena: 75,49 zł
Cena: 49,00 zł
Dodał(a): Dorota Sędek 2011-12-12 (aktualizacja: 2012-01-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.