Kruche ciasto z budyniem, pomarańczami i bezą

Pyszny pomysł na podwieczorek.

ciasto-pomaranczowe-z-beza.jpgOstatnio w modzie są ciasta z kruchą bezową pianką na spodzie, dlatego dorzucamy i taki przepis do naszego działu kulinarnego. 

 POLECAMY: Dieta czekoladowa - najważniejsze informacje

Przepis został wypróbowany przez naszą redaktorkę, więc możecie go robić śmiało. Kruche ciasto wyszło naprawdę kruche, beza rozpuszczała się w ustach i łamała na talerzach a pomarańczowy dodatek ładnie się komponował z budyniową lawą.

Kruche ciasto z budyniem, pomarańczami i bezą jest dość pracochłonne, ale z jego zrobieniem powinnyście się zamknąć w 75 minutach. W czasie, gdy spód piecze się w piekarniku, można robić resztę, bez straty czasu. A gdy już wszystko siedzi pod lampami i grzeje się na złoto, można pięknie wszystko sprzątnąć, by po wyjęciu ciasta z piekarnika nie martwić się o bałagan a w ładnym otoczeniu cieszyć się gotowym, pysznym kawałkiem ciasta. 

POLECAMY: Jedzenie, które poprawia humor!

SKŁADNIKI:

na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka zimnego masła
szczypta soli
4 żółtka

na budyń:

0,5 l mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki cukru

owoce:

dżem pomarańczowy albo pomarańcze pozbawione skórek i mąka ziemniaczana

na bezę:

4 białka
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wsyp do miski sypkie składniki na ciasto - mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i ugniataj ciasto. Wlej żółtka i dalej gnieć ciasto aż będzie zwarte. Przygotuj blachę do pieczenia - wyłóż ją papierem i wylep przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. (najlepiej program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu) na 20 min.  
  2. Wlej do rondelka śmietankę i mleko. Dosyp cukier i zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy i czekoladę, połamną wcześniej na kawałki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  4. Możesz użyć gotowego dżemu lub konfitury pomarańczowej albo zrobić swoje nadzienie. Obierz pomarańcze, dokładnie usuń białe skórki i pokrój cząstki pomarańczy na jeszcze mniejsze kawałki. Oprósz je mąką ziemniaczaną. 
  5. Rozmiksuj białka, ubij je na sztywno dodając szczyptę soli i cukier aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze miksuj. 
  6. Na podpieczony spód wyłóż budyń i ładnie go rozsmaruj, na budyń wylej dżem pomarańczowy lub wbij w masę budyniową kawałki pomarańczy. Całość przykryj kołderką bezy. Możesz ją wyrównać, ale równie ładnie powinny wyglądać bezowe fale. Piecz ciasto w piekarniku (na takim jak poprzednio programie i w tej samej temperaturze) 20 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 60 st., włącz termoobieg i piecz jeszcze 20 min. 

Smacznego!

POLECAMY: Murzynek w keksówce z całymi gruszkami - przepis

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 21.09.2015 (aktualizacja: 2015-09-21)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (6)

Awatar
Anonim
do czego ta czekolada?
Dodano: 2017-10-04 14:01:16 Zgłoś nadużycie
Anonim
Hej jestam kto 🍰
Dodano: 2017-07-25 15:06:31 Zgłoś nadużycie
Anonim
Moze ktos ma dokladny przepis na ciasto " doris;😏
Dodano: 2017-07-25 15:05:04 Zgłoś nadużycie
Anonim
No wlasnie jaka czekolada i do vzego dac
Dodano: 2017-07-25 15:02:22 Zgłoś nadużycie
Anonim
Jaka czekolade????
Dodano: 2017-03-22 20:34:16 Zgłoś nadużycie
Anonim
Dwie szklanki maki ile to gr.
Dodano: 2017-03-22 20:31:56 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×