Kurczak duszony z tymiankiem

Kurczak duszony z tymiankiem to kolejny sposób na przyrządzenie zdrowego i pysznego mięsa dla zamiłowanych poszukiwaczek nowych przepisów kulinarnych. Smacznego!

Kurczak duszony z tymiankiem

Kurczak duszony z tymiankiem

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-12 szalotek
  • 500 g grzybów (podgrzybki, kurki)
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso umyj i wysusz na ręczniku papierowym, grzyby oczyść (kurki warto wymoczyć w letniej wodzie, żeby wypłukać piasek). Szalotki obierz, czosnek drobno pokrój, tymianek posiekaj.

2. Podudzia posól, oprósz pieprzem.
W szerokim rondlu rozgrzej olej, włóż mięso, zrumień. Następnie dodaj czosnek i szalotki, smaż razem 5 minut.

3. Po tym czasie dołóż grzyby oraz tymianek, smaż przez chwilę. Następnie wlej szklankę przegotowanej wody, przykryj rondel i duś, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie gotowe (30-35 minut). Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.

RADA: Sos możesz zaprawić śmietaną, będzie gęstszy. Ale jeśli chcesz to danie zamrozić (doskonale się do tego nadaje) śmietany nie dodawaj.






Dodał(a): Karolina Kawecka , Środa 03.04.2013 (aktualizacja: 2013-04-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
ten przepis nawet mojemu chłopakowi przypadłby do gustu ;)
Dodano: 2012-07-25 16:59:47 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×