Lubisz gofry? Sprawdź nasze pomysły na ich przygotowanie

Gofry to przysmak naszego dzieciństwa – jeszcze ciepłe, chrupiące, z dodatkiem dżemu, bitej śmietany lub czekoladowej polewy. Kto z nas ich nie lubi?

MKOBIETGOFRYKWESTIA2017.jpg

Przedstawiamy pięć pomysłów na gofry – idealne do podania na deser lub w formie nietypowego obiadu.


Przygotowanie gofrów wcale nie jest trudne! Podstawowa zasada: przygotowujemy ciasto podobne do naleśnikowego, lecz bardziej gęste i z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia. Jedyne, w co musimy się zaopatrzyć, to odpowiedni sprzęt – na szczęście gofrownice możemy kupić już w większości sklepów ze sprzętem AGD, oferują je też renomowane sklepy internetowe. Kiedy już mamy swoją gofrownicę, wystarczy kupić potrzebne składniki i można piec. Tylko uwaga: przygotujcie się na robienie dodatkowych porcji!

Gofry dla łasucha


Ten rodzaj gofrów polecamy wszystkim wielbicielom czekolady – bardziej słodko już być nie może! Czekolada, banany i bita śmietana to połączenie, które smakuje zawsze i wszystkim. Dlatego od razu podpowiadamy: przygotujcie podwójne porcje!

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki,

- 0,5 szklanki cukru pudru i kakao zmieszanych po połowie,

- 2 jajka,

- 1,5 szklanki mleka,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- gorzka czekolada,

- banany,

- bita śmietana.


Przygotowanie:

Mleko, mąkę, kakao z cukrem, jajka i proszek mieszamy mikserem. Pieczemy gofry.

Upieczone gofry smarujemy bitą śmietaną i obkładamy plasterkami bananów. Całość polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.


Fitgofry śniadaniowe


Chcesz być fit, odżywiać się zdrowo, ale brakuje Ci smaków letnich przekąsek i deserów? Naszym fitgofrem możesz się objadać bezkarnie nawet na śniadanie. Dodatek pysznych owoców wzbogaci posiłek w antyoksydanty i witaminy, a przygotowanie gofrów na bazie zdrowych płatków owsianych zapewni Ci sytość na kilka godzin. Zajadaj się nimi bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

- 1,5 szklanki płatków owsianych (można wymieszać z odrobiną orzechów),

- 1 jajko,

-0,5 szklanki jogurtu,

- twarożek do kanapek i serników,

- 1 łyżka sody oczyszczonej,               

- borówki,

- maliny,

- słonecznik,

- miód.


Przygotowanie:

Płatki mielimy na mąkę, po czym blendujemy z jajkiem, jogurtem i sodą, dodajemy do smaku odrobinę soli i pieczemy gofry.

Upieczone gofry smarujemy twarożkiem, na wierzch układamy borówki i maliny, posypujemy słonecznikiem i zalewamy łyżeczką miodu.

Tradycja w nowej odsłonie


Gofry to Twoim zdaniem świeże, chrupiące ciasto z dodatkiem bitej śmietany, truskawek i ewentualnie polewy czekoladowej? Wcale się nie dziwimy – to połączenie jest klasyką gatunku, w dodatku niewiarygodnie smaczną! Ale żeby trochę je podkręcić, proponujemy „dorosłą” wersję tego smakołyku. Do bitej śmietany dodamy mascarpone, co nie tylko delikatnie zmieni  konsystencję śmietany, ale też podkręci smak, a polewę czekoladową przygotujemy z dodatkiem rumu… Dajcie się zaskoczyć. Mamy nadzieję, że ta propozycja będzie dla Was równie smaczna!

Składniki:

- składniki na ciasto według przepisu Kwestii Smaku ,

- bita śmietana,

- mascarpone,

- gorzka czekolada,

- brzoskwinie,

- 2 kieliszki rumu.


Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na gofry według przepisu Kwestii Smaku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy rum i mieszamy, lekko odparowując część alkoholu. Upieczone gofry smarujemy bitą śmietaną połączoną z mascarpone, na wierzch wykładamy brzoskwinie i zalewamy polewą czekoladowo-rumową.

Włoska robota


Jeżeli mielibyśmy wskazać jedną kuchnię, którą doceniają i lubią praktycznie wszyscy, byłaby to kuchnia włoska. Makarony, pizza, świeże sałatki, mocna kawa… Kto potrafi się im oprzeć? Dlatego zapraszamy na gofry, które są zainspirowane słoneczną Italią i jej niesamowitymi smakami. Polecamy szczególnie latem, gdy pomidory są intensywne w smaku i soczyste.

Składniki:

- składniki na gofry jak powyżej, z pominięciem cukru,

- mozzarella mini,

- pomidorki cherry,

- rukola,

- pestki dyni,

- zielone pesto,

- oliwa z oliwek.


Przygotowanie:

Upieczone gofry smarujemy delikatnie pesto, obkładamy rukolą i układamy naprzemiennie połówki pomidorków i mozzarelli, tak by powstała biało-czerwona krata. Całość posypujemy lekko podprażonymi pestkami dyni i skrapiamy oliwą. Podajemy natychmiast.


Obiadowe gofry pizzowe

Kto powiedział, że na obiad zawsze musi być kotlet z ziemniakami i surówką? Przygotujmy naszym dzieciom pyszne gofry pizzowe – dzięki dodatkowi płatków owsianych będą zdrowsze i dostarczymy im dodatkową porcję błonnika!

Składniki:

- 1 szklanka mąki,

- 1 szklanka płatków owsianych, zmielonych na mąkę,

-2 szklanki mleka,

-2 jajka,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- sól i pieprz do smaku,

- kilka plasterków sera wędzonego i szynki (ok. 10),

- papryka,

- 5 łyżek kukurydzy,

- 10 sztuk pieczarek.


Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy. Przygotowujemy ciasto z mąki, mleka, jajek, proszku i przypraw. Paprykę, szynkę i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z ciastem i pieczemy, aż będą brązowe i chrupiące. Podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub – jeśli lubimy smak sera – na wierzch układamy kolejny plasterek sera i wkładamy do nagrzanego piekarnika, aż ser się roztopi.

Dodał(a): Weronika Jarek , Czwartek 17.08.2017 (aktualizacja: 2017-08-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Kiedyś w http://top1firma.pl/hotel-plock-24/ jadłem takie gofry :) tzn. pyszne - polecam!
Dodano: 2017-09-14 15:22:52 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×