Małe kakaowe nieba

Poznaj sposób w jaki ze zwykłego, doskonale znanego przepisu, wyczarować oryginalne i wyjątkowe połączenie smaków. Delikatne, słodkie ciasto muffinów, przełamane słodko-kwaśnym smakiem rabarbaru tworzy kompozycję idealną.

Małe kakaowe nieba

Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką
(proporcje na 12 szt.)

Składniki na ciasto:

2 jajka
120 g cukru pudruMałe kakaowe nieba
80 ml oleju
80 ml kefiru
200 g mąki pszennej
20 g kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 laski rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

30 g masła
30 g cukru
60 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, osusz, pokrój na półcentymetrowe kawałki. Przygotuj kruszonkę:
masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, zdejmij z ognia. Dodaj mąkę i cukier, dokładnie połącz.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę do muffinów wyłóż papilotkami. Jajka krótko zmiksuj z cukrem. Dodaj olej i kefir i znów krótko zmiksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Nakładaj do formy, na wierzch ułóż rabarbar i posyp kruszonką. Piecz ok. 25 min w 180 stopniach. Ostudź muffinki na kratce.

Smacznego!

Foto, stylizacja i przepisy: Agata Hanaj 

twojemoje.blogspot.com


Dodał(a): Ola Wójcik , Piątek 09.12.2011 (aktualizacja: 2011-12-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (5)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
bboybemybaby
muszę spróbować!
Dodano: 2011-12-24 20:09:13 Zgłoś nadużycie
drzwi
Muffiny rządzą..lubię je
Dodano: 2011-12-10 20:39:35 Zgłoś nadużycie
Lila
Już po sezonie na rabarbar - prawda ? Skopiuję przepis na potem.
Dodano: 2011-12-09 13:36:14 Zgłoś nadużycie
rudajulka
ciekawa jestem czy z innymi owocami ten przepis jest OK?
Dodano: 2011-07-23 02:07:01 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
Małe i słodkie-ideał!
Dodano: 2011-07-14 15:38:52 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×