Panna Cotta

Panna Cotta to jeden z ulubionych deserów w Polsce i na świecie. Doskonała konsystencja i lekki smak to podstawowe warunki idealnego deseru. Panna Cottę łatwo zrobić samemu, według naszych upodobań. Sprawdza się zarówno w roli przekąski jak i wykwintnej słodkości po obiedzie czy kolacji. Zobaczcie, jak Marco Ghia przygotowuje Panna Cottę i po raz kolejny udowadnia, że aby przygotować coś pysznego nie potrzebujesz dużo czasu ani pieniędzy!

Panna Cotta

Składniki potrzebne do przygotowania Panna Cotty

Pochodzący z Piemontu sławny deser jest szeroko znany i chętnie przyrządzany również w Polsce. Coraz częściej sięgają po niego wprawione gospodyni domowe jak i kulinarni amatorzy, a to wszystko dlatego, że Panna Cotta jest naprawdę łatwa do przyrządzenia! Ten biały budyń na bazie śmietany, tradycyjnie podawany z karmelem lub słodkim owocowym sosem nadaje się na każda okazję i wygląda bardzo elegancko. Marco Ghia pokaże Wam jak przygotować Panna Cottę by była jędrna i smaczna, bo jak wiadomo ''diabeł tkwi w szczegółach''...

Panna Cotta

Kwaśna cytryna idealnie przełamuje smak budyniu i nadaje mu lekkości

Składniki:

dla 6 osób
2 cytryny(im grubsza skórka tym lepiej)
80g cukru+20g do sosu
500ml śmietany 30%
250ml mleka 3,2%
15g żelatyny

Panna Cotta

Gotowa Panna Cotta w eleganckich pucharkach

Sposób przygotowania:

Jeśli to konieczne namaczamy żelatynę (nie wszystkie tego wymagają, sprawdżcie na opakowaniu). Mleko, śmietanę i cukier łączymy w rondelku i stawiamy na ogniu, ścieramy skórkę z połowy cytryny i zagotowujemy. Jak tylko zaczyna wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie trzepaczką, upewniając się czy nie pozostały jakieś grudki, przelewamy przez sitko i wlewamy bezpośrednio naszą Pannę Cottę do szklanych pucharków

W czasie gdy Panna Cotta studzi się wyciskamy cytryny, filtrujemy i sok z dodatkiem 20g cukru stawiamy na ogniu. Gotujemy mieszając dopóki  nie zredukujemy 2/3, aż stanie się błyszczącym, gęstym syropem.
Wstawiamy nasz deser do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem polewamy łyżką syropu i posypujemy świeżo otartą skórką cytryny.

W wersji dla wegetarian i tak na prawdę klasycznej używamy białka zamiast żelatyny (500ml śmietany 30%, 80g cukru, 3 białka). Stawiamy śmietanę na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia, mieszamy cukier z białkami (bez ucierania), jak tylko śmietana wystygnie dodajemy białka z cukrem, delikatnie mieszając.
Przelewamy do aluminiowych foremek i pieczemy w piekarniku zanurzone w wodnej kąpieli (woda w blaszce do której wstawimy nasze foremki musi sięgać do wysokości śmietany w foremkach i musi być już gorąca!!!). Pieczemy przez 1 godzinę w 120 stopniach C. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Buon Appetito!

ID galerii:1013


ZOBACZ inne przepisy przygotowane przez Marco Ghi'ę:

Jak zrobić pesto?

Przyrządź   swoją własną Foccacie

Prosty przepis na Pastę al Pesto!

Amatriciana

Sławny sos Carbonara!

Słodkie Tiramisu

Foto i przepis: Marco Ghia

1 LOGO 30.JPG










Dodał(a): Natalia Kovacs , Środa 05.12.2012 (aktualizacja: 2012-12-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×