Pasta Amatriciana

Marco Ghia pokazuje jak przygotować proste, sycące danie kuchni włoskiej. ''Amatriciana'' zadowoli zarówno wielbicieli wykwintnych dań jak i prawdziwych łasuchów! Aksamitny pomidorowy sos z białym winem będzie idealną potrawą na każdą porę dnia. Dodatkowo elastyczność w użyciu składników sprawia, że ''Amatriciana'' jest tania i szybka!

Amatriciana

Produkty potrzebne do przygotowania potrawy

''Amatriciana'' to  tradycyjne danie kuchni włoskiej wywodzące się już z XVIII wieku. Nazwa pochodzi od Amatrice, małego miasteczka w pobliżu Reti. Jest to bardzo popularna włoska potrawa nie wymagająca wiele czasu ani drogich składników. Zaletą ''Amatriciany'' jest również to, że jest bardzo sycąca. Może występować jako pełny'' jednodaniowy'' posiłek. Istnieje w kilku wariantach, w praktyce oznacza to, że można ją zrobić  zależnie od posiadanych składników. Wszyscy zgodni są co do konieczności użycia guanciale, cebula nie jest stosowana w Amatrice, jednak wg. receptur kuchni rzymskiej już jest. W najstarszych przepisach nie znajdziemy żadnych tłuszczy, współcześnie konieczne jest użycie oliwy extra vergine, a ser wyłącznie pecorino.

Amatriciana

Pachnący sos pomidorowy w połączeniu z białym winem, boczkiem i cebulą

Składniki (dla 4 osób):

500 g Bucatini (spaghetti z dziurką), 125 g guanciale (w ostateczności pancetta)
łyżka oliwy z oliwek extra vergine
białe wino wytrawne
6-7 dojrzałych pomidorów (jeśli jesteśmy poza sezonem 400g pomidorów z puszki)
papryczka pikantna
100 g pecorino startego

Amatriciana

Gotowa pyszna ''Amatriciana''

Sposób przygotowania:

Guanciale kroimy na kawałki. Ilość guanciale stanowi ¼ w stosunku do ilości makaronu (dla ekspertów i miłośników tej potrawy jest to dogma), podsmażamy na rozgrzanej oliwie póki nie stanie się przezroczyste, skrapiamy winem, dodajemy pomidory (jeśli świeże, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki), solimy, mieszamy, pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Tymczasem, w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron, przekładamy do naczynia, posypujemy serem pecorino i dopiero po chwili dodajemy sos. Dla łakomczuchów podajemy w oddzielnej miseczce starte pecorino i koniecznie czarny pieprz lub papryczkę pikantną.

Buon Apetito!

ID galerii:979

ZOBACZ inne przepisy przygotowane przez Marco Ghi'ę:

Jak zrobić pesto?

Przyrządź   swoją własną Foccacie

Prosty przepis na Pastę al Pesto!

Foto i przepis: Marco Ghia


1 LOGO 30.JPG









Dodał(a): Natalia Kovacs , Piątek 23.11.2012 (aktualizacja: 2012-11-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×