Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami z tego przepisu powinny smakować jak u mamy!

pierogi-z-jagodami.jpgNie masz pomysłu na obiad? Ma być pysznie, słodko i lekko? W takim razie najlepsze będą pierogi z jagodami. 

Lato to najlepszy czas na robienie takich pyszności, bo w sezonie bez problemu powinnyście znaleźć dorodne leśne jagody. Resztę składników, potrzebnych do zrobienia pierogów, prawdopodobnie macie w domu, a jeśli nie - to pewnie kwestia małych zakupów. 

Przygotowanie pierogów z jagodami tylko z pozoru wydaje się trudne. Okazuje się, że nie jest to wcale takie wielkie kulinarne wyzwanie!

POLECAMY: 3 ciekawe sałatki z arbuzem i fetą

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

na ciasto:

350 g mąki
1 jajko
125 ml letniej wody

na nadzienie:

600 g jagód
2 łyżki cukru

POLECAMY: 3 przepisy na sosy serowe - do makaronu i zapiekanek

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj jagody, przebierz je i dobrze odsącz z wody. 

2. Posyp jagody cukrem, wymieszaj je i odstaw na 15 minut.

3. Zanieć ciasto na pierogi z podanych składników. Rozwałkuj je i wytnij krążki o średnicy ok 6-7 cm (możesz wykorzystać do tego szklankę albo specjalną "maszynkę" do pierogów).

4. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę jagód. Złóż krążki na pół i zlep brzegi. 

5. Gotuj pierogi we wrzątku, wcześniej lekko posolonym. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij je, najlepiej łyżką cedzakową, odsącz je z wody i przełóż na talerze.

Pierogi z jagodami będą jeszcze lepiej smakowały, jeśli dodatkowo polejesz je jogurtem owocowym lub śmietaną i oprószysz cynamonem i cukrem. 

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Niedziela 26.07.2015 (aktualizacja: 2015-08-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×