Polska kuchnia a dania chińskie.

Czy polska kuchnia ma wiele wspólnego z kuchnią chińską? Raczej nie ponieważ polskie dania są zupełnie odmienne od tych chińskich.

Dania chińskie są zdecydowanie bardziej wyraziste jeśli chodzi o intensywność smaku poprzez dodawanie większej ilości przypraw i do tego tych orientalnych często nieznanych w Polsce. Kuchnia chińska ma naprawdę wiele do zaoferowania, a prawdziwą chińszczyznę można zjeść tylko w prawdziwych restauracjach. W budce z chińszczyzną dostaniemy danie chińskie, ale nie będzie to to samo. Przytaczając jeden skecz kabaretowy zupka chińska prosto z Radomia. Kuchnia polska jest jeszcze bardziej nie do podrobienia, bo przecież nigdzie na świecie nie spotkamy budki gdzie serwuje się pierogi, bigos czy kluski z kapustą, a na dodatek nie serwuje sie w nich kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Szczególnie te kiszone jedzenie jest dziwne dla obcokrajowców, bo jak można jeść coś co nie jest tak naprawdę pierwszej świeżości? My mamy podobne wątpliwości co do jedzenia owoców można, ślimaków i małż.
Dodał(a): MK , Poniedziałek 02.05.2011 (aktualizacja: 2011-05-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×