Gęś po toruńsku

Poleć znajomym

Przepis na gęś po toruńsku autorstwa Karoliny Bytner - laureatki naszego konkursu "Gotuj z Kamisem".

Gęś po toruńsku

Składniki:

Mięso:

  • Udka z gęsi(6-8sztuk) lub całą gęś
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • sól "Kamis"
  • pieprz czarny mielony "Kamis"
  • majeranek "Kamis"

Marynata:

  • pół szklanki octu winnego z białego wina "Kamis"
  • 6 szklanek wody
  • 10dkg marchwi
  • 10 dkg pietruszki
  • 10 dkg seler
  • łyżka cukru
  • 3 liście laurowe "Kamis"
  • 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego "Kamis"
  • 1 cebula

Sos:

  • szklana białego wytrawnego wina
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dkg piernika
  • 2 dkg rodzynek
  • 2 goździki "Kamis"

Przygotowanie:
1. Warzywa obrać pokroić na plasterki zalać woda dodać przyprawy i zagotować, na koniec dodać ocet i ponownie zagotować.
2. Mięso oczyścić zalać wcześniej przygotować chłodną marynatą, po czym wstawić w chłodne miejsce na 2-3dni.
3. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.
4. Gęś obwiązać boczkiem i zabezpieczyć nitką. Wstawić gęś do piekarnika (rozgrzanego do 200C) i piec 20 min na każde 500g mięsa.
5. W międzyczasie odcedzić marynatę połowę zostawić do polewania, do drugiej części dodać starte śliwki i rodzynki (można je również drobno pokroić) oraz goździki i wino, na koniec dodać starte pierniki i rozgotować je w sosie.
6. Gęś wyjąć z brytfanny zdjąć nitkę i pokroić, następnie zalać sosem i włożyć jeszcze do piekarniki na 15 minut.
7. Tak przygotowaną gęś podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami.


Przepis, wykonanie i foto: Karolina Bytner

Przeczytaj również:

Polędwiczki w czerwieni
"Kiełbaski" z indyka


Dodał(a): Michalina Gruszka , Wtorek 27.09.2011 (aktualizacja: 2012-01-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
paula2509
gąska... ta to dopiero ma kalorii
Dodano: 2011-09-27 10:39:02 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×