Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef

Uczestnik drugiej edycji programu "MasterChef" zdradza nam swoje przepisy. Zobaczcie, jak krok po kroku wykonać efektowne potrawy!

Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef

Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef


Grillowana sałata rzymska z kozim serem

Składniki:


sałata rzymska
125 ml oliwy z oliwek
łyżeczka oleju sezamowego
orzechy włoskie
łyżka octu winnego (białego)
1/2 łyżki cukru
kozi ser

Wykonanie:

Sałata: smarujemy pokrojoną na 1/2 długości sałatę oliwą, solimy i grillujemy na np. patelni (średni ogień) obie strony około 5-7 min.

Dressing: w misce blendujemy orzechy z oliwą, dodajemy ocet, cukier, olej sezamowy, sól i pieprz.

Układamy sałatę na dużym talerzu, dodajemy kozi ser, orzechy i dressing.

Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef

Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef


Homar pieczony z sosem mascarpone

Składniki:

1 homar żywy (niezbyt duży)
125 ml białego wina wytrawnego
1-2 łyżki sera mascarpone
1 cukinia
4 pomidorki koktajlowe
Szklanka wody
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny
1 łyżka octu winnego

Wykonanie:

Schłodzić (uśpić) homara w zamrażarce przez około 15 minut. W międzyczasie podsmażyć na oliwie i maśle pokrojone w kostkę: cukinię i pomidorki (bez pestek). Po usmażeniu zdeglasować z białym winem przez 4 minuty.

Homara wrzucić do wrzątku na 5 min. Po tym czasie umieścić w zimnej wodzie. Przekroić  go na pół, wyciągnąć przewód pokarmowy homara oraz niejadalne części, które znajdują się na grzbiecie. Odłożyć korpus z ogonem i szczypce. Odciąć nogi i wraz z pozostałymi jadalnymi częściami homara włożyć do wywaru z cukinii i pomidorów. Gotować 20 min.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni,  zredukowany wywar przelać przez sito do rondelka. Z części pomiędzy szczypcami a korpusem wyciągnąć mięso i wrzucić do wywaru. Zmiksować, jeszcze raz  przelać przez sitko na patelnię, na średnim ogniu zredukować.

Korpus posmarować masłem, posypać posiekaną natką pietruszki i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 7-9 min. Ze szczypiec wyjąć mięso. Szczypce włożyć do gotującego się wywaru, na 2 minuty z każdej strony. Wyjąć  szczypce z wywaru. Dodać ocet winny.

Homara wyjąć z piekarnika i skropić sokiem z cytryny. Do wywaru dodać ser mascarpone i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Wyłożyć korpus z ogonem na talerz. W pustą część skorupy włożyć sałatkę warzywną z blanszowanej cukinii i  pomidorów, doprawionych solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Ułożyć na niej szczypce.

Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef

Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef


Suflet czekoladowy z papryczką jalapeno

Składniki:

2 jaja
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
3/4 łyżki cukru
1/2 papryczki jalapeno
25 g masła

Wykonanie:

Czekoladę włożyć do kąpieli wodnej. Cały czas mieszać. Foremki wysmarować masłem i obsypać cukrem(nadmiar cukru wysypać). Czekoladę zdjąć z kąpieli wodnej. Wymieszać z 25 g masła do momentu rozpuszczenia.

Papryczkę jalapeno obrać ze skórki, usunąć pestki, drobno pokroić i rozgnieść nożem.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać 3/4 łyżki cukru, jalapeno i czekoladę, a następnie wymieszać. Białka ubić na delikatną pianę. Jedną łyżkę piany dodać do czekolady, resztę mocno ubić i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Wlać do foremki na 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut.

Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef

Przepisy Charlesa Daigneault - uczestnika programu MasterChef


Zobaczcie też relację z warsztatów z Charlesem:



Źródło: Mat. prasowe
Foto: Paweł Konarzewski



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Wtorek 12.08.2014 (aktualizacja: 2014-08-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×