Risotto z dyni

Kiedy byłem dzieckiem i moja babcia robiła mi risotto, nie można było uznać go za udane jeśli postawiony widelec nie pozostał prosty. Teraz interpretacja tej potrawy zmieniła się kompletnie, bo kuchnia jak język jest żywą częścią naszej kultury i nieustannie ewoluuje.

Składniki na risotto z dyni

Składniki na risotto z dyni

W tamtych czasach risotto (słowo wywodzi się z dialektu lombardzkiego) było postrzegane jako potrawa północy,tak jak pasta była symbolem południa.

Druga wojna światowa przeniosła pastę z południa na północ, a ryż uprawiany na wielkich równinach północnych Włoch zawędrował na południe, i w każdym zakątku zaczęły rozwijać się receptury bazowane na tych dwóch składnikach.

Dzisiaj jedną z najważniejszych rzeczy w risotto jest konsystencja i tekstura, która musi być gładka i aksamitna. Poruszając talerzem risotto powinno falować.

Podstawowa część receptury to mantecatura słowo pochodzące z hiszpańskiego mantequilla czyli masło (Hiszpanie dominowali na północy Włoch w okresie renesansu).

Masło musi być dodawane na końcu razem z ewentualnym serem po to by osiągnąć fantastyczną konsystencję.

W moim domu risotto zajmowało honorowe miejsce. Było potrawą świąteczną w sezonie najszlachetniejszych grzybów Podczas niedzielnych rodzinnych obiadów (pasta wymaga mniej uwagi i czasu). Dzisiaj dzięki zamiłowaniu mojej córki Chiary przysadzam je w domu 2-3 razy w tygodniu.

I dokładnie tak jak pasta, risotto jest niesamowicie wszechstronne. Może być przyrządzane z serami, warzywami, winami, rybami, mięsem i daje możliwości kombinacji bez końca.

Pachnąca dynia

Pachnąca dynia

Tak czy siak lepiej jest używać produktów sezonowych, które gwarantują najwyższą jakość i świeżość. W tych dniach na targach, pośród fantastycznych produktów jesieni, króluje niepodzielnie dynia, pachnąca mięsista, maślana słodziutka ale ponad wszystko bardzo ekonomiczna i wszechstronna. Dla tego przepisu szukamy dyni bardzo dojrzałej z gładką, zieloną skórką, ale pomarańczowe też będą dobre.

Receptura podana poniżej wydaje się skomplikowana ale jest bardzo prosta i wynagrodzi trud włożony w przygotowanie.

Składniki dla 4 osób

320 g ryżu(włoski ryż do risotto Arborio,Carnaroli…)

800 g miąższu dyni, bez pestek i skóry

1 szalotka

Oliwa z oliwek extravergine

2 litry rosołu warzywnego (gorącego) przygotowanego z ziemniaków,cebul i marchewki i selera naciowego(możecie używać kostki warzywnej ale rezultat nie będzie tak dobry)

60 g masła bardzo zimnego

80 g startego parmigiano reggiano

Risotto z dyni

Risotto z dyni

Przygotowanie 

Zaczynamy od przygotowania dyni, którą należy upiec w piekarniku w 160 stopniach. W międzyczasie przygotowujemy rosół gotując warzywa w 2 litrach posolonej wody. Kiedy dynia będzie gotowa robimy soffritto (w garnku smażymy drobno posiekaną szalotkę,kiedy będzie szklista dodajemy ryż ,który będziemy prażyli 1,5-2 min.). Teraz dodajemy dynię przepuszczoną przez maszynkę do miażdżenia ziemniaków i zaczynamy dodawać rosół, mieszając nieustannie (bardzo ważne! rosół musi być wrzący, po to by nie zatrzymać procesu gotowania ryżu). Rosół dodajemy powoli,stopniowo w miarę wchłaniania ryżu. Gotujemy 14-16 min, bo każdy ryż gotuje się troszkę inaczej, dlatego ważne jest żeby spróbować ryż w czasie gotowania.

Kiedy risotto jest gotowe ale jeszcze al. dente, odstawiamy go z ognia dodajemy masło i parmezan. Bardzo ważne żeby odbyło się to poza ogniem,w innym razie masło rozpuści się jak olej. Odstawiamy pod przykryciem na jedną minutę i serwujemy bardzo gorący.

Dla większych łakomczuchów z dodatkową garścią parmezanu i świeżym, mielonym pieprzem.

Buon Apetito!

Foto i przepis: Marco Ghia

socialkuchnia.jpg


Dodał(a): MR , Piątek 26.10.2012 (aktualizacja: 2012-10-26)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×