Ryba z oliwkami

Ryby mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zawierają dużą ilość kwasu omega-3, który świetnie działa na nasz układ krążenia oraz sprzyja produkcji serotoniny. Oto przepis na rybę z oliwkami. Smacznego!

Ryba z oliwkami

Ryba z oliwkami

Składniki:

  •  600 g młodych ziemniaków 
  • 4 filety z ryby (po 180 g każdy) – dorsz, sandacz, halibut, okoń morski 
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • ½ szklanki bulionu z warzyw 
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 
  • liście bazylii 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj, przekrój na połówki lub ćwiartki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 min. Odcedź, ułóż w naczyniu żaroodpornym.

2. Na ziemniakach połóż kawałki ryby, pomidorki koktajlowe i oliwki, wlej bulion i wino.

3. Rybę skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, piecz 20 min w temp. 180 st. C (sprawdź, czy ryba jest gotowa, grubsze filety mogą potrzebować kilku minut więcej).

4. Przed podaniem posyp listkami bazylii. Do ryby możesz podać kawałki cytryny i oliwę.




Dodał(a): Karolina Kawecka , Poniedziałek 13.08.2012 (aktualizacja: 2012-08-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Anonim
wygląda smakowicie. ostatnio przetestowałam przepis od blogerki http://owocemorza.blogspot.com/2012/06/miruna-ze-szparagami-w-biaym-winie.html na rybę pieczoną i wyszło świetnie, choć muszę przyznać, że sceptycznie podeszłam do połączenia ze szparagami.
Dodano: 2012-08-16 13:34:30 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×