Słodki długi weekend - poznaj pyszny przepis!

Przedstawiamy przepis na deser z dodatkiem sezonowych owoców!

Eton messmain1.jpg

Długi weekend warto wykorzystać na błogi wakacyjny odpoczynek i spotkania z bliskimi. Idealnym dopełnieniem chwil spędzonych w gronie znajomych będą kusząco słodkie i kolorowe desery. 

Delikatne desery przygotowane ot tak… prosto z serca, oczarują bliskich i podkreślą miły nastrój podczas długiego weekendu.


Eton mess z różowym kremem i owocami lata


Składniki:

3 białka,

150 g drobnego cukru do wypieków,

pół łyżki mąki ziemniaczanej,

łyżeczka octu winnego,

300 g kremówki,

1 opakowanie mix do śmietany Delecta,

3 łyżki cukru pudru,

200 g mieszanych owoców: truskawek, malin, czereśni lub innych owoców.


Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 140oC. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie porcjami dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do piany dodaj ocet. Za pomocą łyżki nałóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem tak, aby powstał niewysoki blat. Całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź bezę i połam ją na mniejsze kawałki.

2. W czasie pieczenia bezy ubij śmietanę z dodatkiem cukru i miksu do śmietany. Owoce zblenduj na mus, a następnie delikatnie połącz go ze śmietaną. Zostaw kilka ładnych owoców do dekoracji. 

3. Przygotowany krem umieść w pucharkach, przekładając go pokruszoną bezą. Wierzch udekoruj owocami. Podawaj lekko schłodzone.

Eton mess600900.jpg

Smacznego! 

zdjęcie: mat. prasowe  


Dodał(a): Natalia Fijał , Sobota 12.08.2017 (aktualizacja: 2017-08-11)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×