Sosy do mięs

Poleć znajomym

Idealnie dopełnią mięsne dania. Pieczenie będą bardziej soczyste, pachnące, smaczniejsze. Po prostu paluszki lizać!

Sosy do mięs

GRZYBOWY

SKŁADNIKI:

  • 2 garście suszonych grzybów
  • 11 szklanki wywaru
  • z warzyw i mięsa
  • cebula
  • 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła lub oleju
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Grzyby opłucz i zalej 2 szklankami wody, odstaw na kilka godzin, aby zmiękły, ugotuj. Wyjmij z wywaru i pokrój w plasterki. Wrzuć z powrotem do wody. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Podlej bulionem, winem, dodaj koncentrat i duś na małym ogniu. Dodawaj stopniowo wywar z grzybami, wlej śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Duś, aż sos się zagęści (mieszaj, aby się nie przypalił). Zbyt gęsty rozcieńcz wodą wymieszaną z winem (w równych proporcjach). Podawaj do wołowiny i pieczonej szynki.

SPRAWDŹ, JAK PRZYGOTOWAĆ WEGETARIAŃSKIE DANIE Z SOSEM!

POMARAŃCZOWY

SKŁADNIKI:

  • szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka otartej skórki z pomarańczy


PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj sok z winem i otartą skórką z pomarańczy, gotuj na małym ogniu około minuty. Przecedź. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj z małą ilością zimnej wody i powoli wlej do soku z winem, przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotuj ponownie sos. Podawaj do pieczeni z indyka oraz wieprzowiny.


CHRZANOWY

SKŁADNIKI:

  • korzeń chrzanu
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki
  • 11 szklanki wywaru drobiowego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Korzeń obierz i zetrzyj go tyle na tarce o drobnych oczkach, by uzyskać 100 g startego chrzanu. W rondlu rozgrzej tłuszcz, dodaj mąkę i zasmaż ją, aby przybrała złocisty kolor. Dodawaj stopniowo podgrzany wywar i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, wlej wino. Gotuj 2-3 min, po czym dodaj starty chrzan. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przynajmniej 30 min, aby nabrał kremowej konsystencji. Podawaj do pieczonej lub gotowanej wołowiny.

POZNAJ PRZEPISY NA SZYBKIE SOSY!





Dodał(a): Redakcja , Środa 04.05.2011 (aktualizacja: 2012-02-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
MariolciaK
Pomarańczowy może być ciekawy:)
Dodano: 2011-07-15 09:56:01 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×