Stefanka

Poleć znajomym

To ciasto zachwyci każdego. Jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, a przy tym nie trzeba go nawet piec.

Stefanka

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • cukier wanilinowy
  • 5 paczek herbatników

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

1. Wyłóż spód blachy herbatnikami.

2. W garnku rozpuść margarynę z cukrem. Gdy się rozpuści dodaj mleko i cukier wanilinowy.

3. Całość doprowadź do wrzenia, następnie dodawaj po trochu kaszę, cały czas mieszając.

4. Gdy masa zgęstnieje, dodaj do niej kakao. Mieszaj aż nabierze jednolitego koloru.

5. Wylej gorącą masę na herbatniki. Następnie pokryj ją kolejną warstwą ciastek.

6. Przygotuj polewę: rozpuść margarynę i zdejmij garnek z ognia. Dodaj cukier, kakao oraz gorącą wodę. Gdy polewa zgęstnieje wylej ją na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.

7. Pozostaw do schłodzenia. Podawaj na zimno.


Źródło: MilionKobiet.pl


Dodał(a): Oliwia Siwińska 2012-03-08 (aktualizacja: 2012-03-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
olinkaa24
ciekawy przepis :)
Dodano: 2012-03-26 19:45:40 Zgłoś nadużycie
Malibu89
na pewno wypróbuję :)
Dodano: 2012-03-26 16:41:39 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×