Świąteczne pierniczki nadziewane powidłami

Pierniczki to smakołyk, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem mamy dla was propozycję ze słodkim nadzieniem, zobaczcie.

Świąteczne pierniczki nadziewane powidłami


Któż z nas nie lubi pysznych pachnących i słodkich pierniczków? Mamy dla was przepis, tym razem ze słodką niespodzianką w środku ciasteczka. Wasi bliscy je pokochają!

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki mleka
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę oraz kakao przesiać przez sito, podgrzać miód, a następnie wymieszać, dodając po kolei cukier, przyprawę do piernika oraz sodę.

2. Kiedy masa lekko przestygnie należy dodać masło oraz jajko.

3. Podgrzać mleko i stopniowo dodawać do wymieszanej masy zagniatając jednocześnie ciasto, aż stanie się podobne w konsystencji do ciasta kruchego.

4. Na stolnicy należy rozwałkować 2 części ciasto  na grubość około 0,5 cm. Na jednej z nich rozłożyć w niewielkich odstępach po małej łyżce powideł, a następnie przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć do siebie kawałki i wycinać przy pomocy wybranej formy.

5. Powtarzać ten proces, aż skończy się całe ciasto.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu pierniczki można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Thinkstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Sobota 19.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×