Sztuka doprawiania potraw - poznaj kilka cennych wskazówek

Aby nadać potrawom aromatu i wyjątkowości, bardzo często stosujemy różne przyprawy. Warto zatem poznać kilka ciekawych i istotnych faktów i trików, które dotyczą przyprawiania. Oto one!

przyprawianie potraw.jpg

Sztuka doprawiania potraw - poznaj kilka cennych wskazówek

 

Od wieków stosujemy przyprawy, by nadać naszym daniom wyjątkowego smaku. Ich dostępność jest coraz większa, a co za tym idzie, coraz częściej korzystamy z naprawdę egzotycznych ziół, które nadają niespotykanego aromatu posiłkom.

Zobacz też: POZNAJ ZIOŁA I PRZYPRAWY IDEALNE NA BÓL ŻOŁĄDKA I LEPSZE TRAWIENIE 

Przede wszystkim bardzo ważne jest przechowywanie przypraw. Trzymanie ich w torebkach, które zostały kupione, bez dobrego zamknięcia sprawi, że szybko wywietrzeją i po prostu stracą cały swój aromat. Zaraz po zakupie najlepiej jest więc przesypać je do zamykanych pojemniczków. Dobrze jest także trzymać je w miejscu, gdzie nie ma zbytniej wilgoci, by nasze przyprawy pozostały sypkie.

Jeżeli używamy suszonych ziół, takich jak oregano, bazylia, tymianek, czy rozmaryn, przed wrzuceniem ich do potrawy dobrze jest potrzeć je w dłoniach. To sprawi, że ich niezwykły aromat znacznie lepiej uwolni się do potrawy. Jeśli zaś używamy suszonych ziół do dressingów dobrze jest dodać je nawet kilka godzin przed podaniem, by uwolniły cały swój aromat.

przyprawianie potraw.jpg

Dobre doprawienie jedzenia to klucz do sukcesu

 

Jakie miary najlepiej stosować kiedy nie ma przepisu? Otóż najbezpieczniej i najbardziej optymalnie będzie dodać 1/4 łyżeczki danej przyprawy na każde 4 porcje, które przygotowujemy. Jeżeli zaś używamy nieco ostrzejszych przypraw, takich jak chilli, czy pieprz cayenne, lepiej dodać jest odrobinę mniej. 

Te przyprawy, które dodajemy w całości, czyli przykładowo liść laurowy, czy ziele angielskie, wolniej uwalniają swój aromat, dlatego lepiej dodać je nieco wcześniej do przyrządzanego dania. Pamiętajmy także o tym, że para może sprawiać, że przyprawa zbije się w bryły, dlatego lepiej nie dodawać ich bezpośrednio do gotującej się potrawy.

Zobacz też: PRZYPRAWIAJ NA ZDROWIE 

Te proste, ale ważne rady z pewnością pomogą wam przygotowywać jeszcze pyszniejsze posiłki. A może wy też macie jakieś cenne rady na temat przypraw, którymi zechcecie się podzielić?

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Sobota 07.03.2015 (aktualizacja: 2015-03-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×