Tamagoyaki - przepis na drugie śniadanie

Pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej.

Tamagoyaki - przepis na drugie śniadanie

Tamagoyaki to kultowy japoński omlet rolowany podobnie do sushi. Japończycy chętnie go zabierają do pracy, czy szkoły i spożywają jako drugie śniadanie. Ten omlet powinno się robić na specjalnej kwadratowej patelni, ale bez problemu można go przyrządzić także na naszej tradycyjnej, okrągłej patelni. 

Oto najprostsza wersja tamagoyaki

Składniki:

2 jajka
sól do smaku
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
olej do smażenia

Zobaczcie także: Ciasteczka na Wielkanoc [przepis + pomysły na dekoracje]

Przygotowanie:

1. Jajka wbij do miski, dodaj sól oraz sos sojowy i dobrze wymieszaj.

2. Na rozgrzany na patelni tłuszcz, wlej mniej więcej 1/3 powstałej masy (tak, żeby zakryła dno).

3. Kiedy masa zamieni się w omlet, złap jego końcową część widelcem lub pałeczkami i zwiń (do połowy). Tak samo zrób z bokami.

4. Na niezwiniętą część, wlej kolejną porcję mikstury i rób to samo.

5. Kiedy zwiniesz cały omlet, zdejmij go z patelni i pokrój jak sushi.

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie TUTAJ.

Zobaczcie instrukcję video, jak zrobić tamagoyaki:






Zobaczcie także:



Źródło: YouTube/ cosmo.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 10.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-09)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×