Tart Tatin - francuski deser

Marco Ghia pokazuje jak przygotować prawdziwy przysmak francuskiej kuchni. Tart Tatin to słodki deser z jabłek i karmelu, ukrytych pod cieniutką kołderką z francuskiego ciasta. Prosty przepis, który łatwo przygotować, idealnie nadaje się na jesienne chłody.

Tart Tatin

Produkty potrzebne do przygotowania Tart Tatin

Oto prosty przepis  na przygotowanie słodkiego, francuskiego deseru Tart Tatin. Nic nie smakuje lepiej, niż kwaśne jabłka otoczone słodkim karmelem i przykryte kruchym francuskim ciastem. Deser dla wielbicieli przełamywania smaków, ale też dla tych, którzy kochają dania sezonowe i szukają nowych kuchennych inspiracji. Tart Tatin doskonale nadaje się na domowy podwieczorek, jak i na deser po wykwintnej kolacji. Jest łatwy w przygotowaniu, szybki i niedrogi. Dowiedz się jak przygotować Tart Tatin, słodki deser ''pod pierzynką''.

Tart Tatin

Słodkie parujące jabłka ułożone na karmelu

Jabłka
Większość przepisów na ciasta z jabłkami poleca mączne rodzaje jabłek, które w trakcie pieczenia stają się cudownie mięciutkie. W tym wypadku to błąd, ponieważ tu jabłka w trakcie pieczenia muszą zachować swój kształt i konsystencję. Wybierajcie zatem jabłka chrupiące i kwaskowe. Tradycyjnie jabłka układane są w pozycji wertykalnej, w koncentrycznych kołach, efekt jest fantastyczny.


Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego XXl

12 jabłek średniej wielkości

100g cukru

80g masła

Tart Tatin

Gotowy deser Tart Tatin

Sposób przygotowania:

Jabłka delikatnie obieramy, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na połowę i odkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby trochę obeschły (nie szkodzi, że odrobinę zbrązowieją, będziemy je potem karmelizować).

Następnie rozpuszczamy na patelni (lub innej formie do pieczenia o średnicy 23 cm) cukier z kroplą wody, karmelizujemy go do osiągnięcia dość ciemnego koloru, po czym dodajemy masła i energicznie mieszamy. Odstawiamy z ognia, układamy jabłka bardzo ściśle, starając się jak najszczelniej zapełnić formę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy ciastem francuskim, dokładnie zaklejając brzegi, kilka razy dziurawimy widelcem po to, by para z pieczenia mogła swobodnie się wydostać. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni C) na 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 5 minut, odwracamy na naczynie na którym będziemy je serwować. Serwujemy na ciepło z lodami waniliowymi. Można również polać porcję odrobiną Calvadosu.

Buon apetito!


ID galerii:958

ZOBACZ inne przepisy przygotowane przez Marco Ghi'ę:

Jak zrobić pesto?

Przyrządź   swoją własną Foccacie

Foto i przepis: Marco Ghia


1 LOGO 30.JPG









Dodał(a): Natalia Kovacs , Piątek 16.11.2012 (aktualizacja: 2012-11-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×