Tiramisu

Najbardziej znany włoski deser na świecie i z pewnością jeden z najbardziej uwielbianych. Marco Ghia pokaże, jak zrobić sławny deser rodem z Treviso. Oryginalna receptura, szybkie i łatwe przygotowanie Tiramisu sprawią, że i Wy nabierzecie chęci na odrobinę dodatkowych kalorii!

DSC05160.JPG

Składniki dzięki którym przygotujesz własne Tiramisu

Zastanawiałaś się kiedyś ,jak to robią we Włoszech? Zawsze jest tak smacznie, domowo, a zapach potraw powoduje wariacje naszych soków żołądkowych. Marco Ghia po raz kolejny postarał się nam przybliżyć sekret prawdziwie oryginalnego Tiramisu. Ten włoski deser rozkochał w sobie łakomczuchów na całym świecie! Wszystko przez jego słodki krem, gorzkie kakao, alkoholową i kawową nutę. Podawany i przyrządzany na miliony różnych sposobów posiada swoje oryginalne zródło. Nie trzeba jednak dodawać nic więcej do tego co mawiała Pani Appiani: ''talmente buono che mi tira su''! czyli: ''tak pyszny, że mnie podnosi''! Zobaczcie sami!


DSC05164.JPG

Gorzkie kakao i słodkie mascarpone składają się na pyszną pierzynkę Tiramisu

Składniki potrzebne do przygotowania Tiramisu:

500 g najlepszego Mascarpone
8 łyżek stołowych cukru
4 świeże jajka (zalecam 0 w ostateczności 1)
250 g oryginalnych biszkoptów Savoiardi
kieliszeczek rumu
gorzkie kakao w proszku

DSC05167.JPG

Tiramisu

Sposób przygotowania:

 Przygotowujemy kawę w maszynce i kiedy jeszcze jest gorąca dodajemy kieliszek rumu. Oddzielamy żółtka i ucieramy je z cukrem aż otrzymamy błyszczący krem bez grudek. Dodajemy krem mascarpone i mieszamy dokładnie, aż stanie się jednolity. W tym momencie ubijamy na sztywno białka i dodajemy do naszego kremu, delikatnie mieszając od dołu ku górze, żeby piana nie opadła.

Bierzemy szklane lub ceramiczne naczynie i zaczynamy zanurzać savoiardi w kawie, bardzo uważnie żeby nie naciągnęły za bardzo. Kładziemy warstwę biszkoptów, przykrywamy naszym kremem i powtarzamy  to do zużycia składników.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny,  przed podaniem posypujemy gorzkim kakao, które podkreśli kontrast ze słodkim kremem mascarpone.

Buon Appetito!

ID galerii:1002


ZOBACZ inne przepisy przygotowane przez Marco Ghi'ę:

Jak zrobić pesto?

Przyrządź   swoją własną Foccacie

Prosty przepis na Pastę al Pesto!

Amatriciana

Sławny sos Carbonara!

Foto i przepis: Marco Ghia

1 LOGO 30.JPG










Dodał(a): Natalia Kovacs , Czwartek 29.11.2012 (aktualizacja: 2012-11-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
marrika2
Ja też, jeśli kupuje jajka to tylko 0 lub 1.
Dodano: 2013-02-05 02:32:24 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×