Tradycyjne ogórki małosolne

Przepis na pyszne ogórki, jak u mamy. Do schrupania już po 2 dniach.

ogorki-malosolne-przepis.jpgMasz ochotę na pyszne ogórki małosolne, takie jak u mamy? Zobacz prosty przepis na ogórki małosolne, które powinny być gotowe do zjedzenia już po 2 dniach. 

Ogórki małosolne najlepiej przygotować w sezonie, kiedy bez problemu można kupić ogórki z gruntu. Ogórki szklarniowe nie nadają się do takiego zasalania. Ogórki małosolne mogą być dobrym dodatkiem do porannego śniadania, obiadu, sałatki czy zupy. 

Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest pracochłonne. Najgorsze jest samo czekanie, kiedy ogórki nabiorą "mocy". W cierpliwość trzeba się uzbroić na co najmniej 2 dni. 

POLECAMY: 3 ciekawe sałatki z arbuzem i fetą

SKŁADNIKI:

2 kg ogórków z gruntu
gałązka kopru
korzeń chrzanu
ok. 3 łyżki soli (1 łyżka soli na 1 litr wody)
pół główki czosnku

POLECAMY: Przepis na ogórki w musztardzie

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj ogórki. 

2. Włóż ogórki ciasno do słoika lub - lepiej - do naczynia z kamionki (jak na zdjęciu). Dodaj obrany czosnek, korzeń chrzanu i koper.

3. Przegotuj wodę z solą według przepisu (1 łyżka soli na 1 litr wody) i wlej zalewę do słoika lub naczynia z ogórkami tak, by woda całkowicie je zakryła. 

5. Przykryj naczynie pokrywką lub zakręć słoik i wstaw w ciepłe miejsce na 2 dni. Słoik lub naczynie z ogórkami możesz otwierać kiedy chcesz i sprawdzać, czy już ogórki są takie, jak być powinny. 

Osobom dbającym o linię przyda się ciekawostka taka, że ogórki małosolne są niskokaloryczne! Jeden ogórek małosolny zawiera tylko 11 kcal!

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 03.08.2015 (aktualizacja: 2015-08-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×
  • Gruntow(n)a przyjemność

    Gruntow(n)a przyjemność

    Ogórki małosolne są fantastycznym dodatkiem do kanapek, lekkich dań obiadowych oraz smaczną przekąską samą w sobie. Warto nauczyć się je przygotowywać, szczególnie, że jest to naprawdę… czytaj więcej