Wegetariańskie kotlety z soczewicy

Macie ochotę na wegetariański obiad? Kotlety z soczewicy będą idealne, oto przepis.

kotlety z soczewicy.jpg

Wegetariańskie kotlety z soczewicy

 

Kuchnia wegetariańska wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Wystarczy odpowiedni przepis, a danie zasmakuje wszystkim tak, że nie będą chcieli wracać do mięsa. Tym razem mamy dla was pyszne kotleciki z soczewicy, które sprawdzą się i jako przekąska na imprezę i jako danie główne. 

SKŁADNIKI:

250 g czerwonej soczewicy
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki startego sera żółtego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
ostra papryka
sól, pieprz
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę oraz paprykę należy pokroić w drobną kostkę.

2. Na rozgrzaną patelnie trzeba wrzucić masło, zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej posiekany czosnek oraz paprykę i smażyć przez kilka minut, a następnie wsypać soczewicę i wymieszać.

3. Na patelnię należy wlać 2 niepełne szklanki wody, a następnie doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką i gotować, co jakiś czas mieszając, aż soczewica wchłonie wodę.

4. Całą mieszankę trzeba przestudzić, a następnie dodać do niej ser żółty oraz jajko i dokładnie wymieszać.

5. Z przygotowanej masy należy formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu aż staną się złociste z obu stron. Kotlety można podawać z z innymi warzywami lub przygotowanymi dipami.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Poniedziałek 04.05.2015 (aktualizacja: 2015-05-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Za soczewicą tak średnio przepadam muszę przyznać, wolę kaszę, ryże, makarony. Ostatnio zrobiłam pyszne kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora na obiad z przepisu: ugotujmycos.pl/kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-kalafiora/. Warto spróbować, bo są proste w wykonaniu i bardzo smaczne :)
Dodano: 2017-11-14 09:23:31 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×