Włoskie Biscotti z bakaliami polane czekoladą

Biscotti to pyszne i barzo proste w przygotowaniu włoskie ciastka, które świetnie sprawdzą się jako deser lub dodatek do kawy.

Włoskie Biscotti z bakaliami polane czekoladą

Włoskie Biscotti z bakaliami polane czekoladą

Biscotti to tradycyjne włoskie ciasteczka, które świetnie smakują z kawą lub herbatą. Ich wykonanie jest naprawdę proste i można za jednym razem zrobić ich więcej niż potrzebujemy, gdyż można je przechowywać dłużej. Dzięki temu nawet przy niespodziewanej wizycie gości, czy nagłym przypływie ochoty na coś słodkiego, zawsze pod ręką będziemy mieć coś co z pewnością każdemu zasmakuje.

Do ciasta na biscotti proponujemy dodać odrobinę bakalii, a przygotowane ciastka polać czekoladą, dzięki temu staną się bogatsze w smaku i jeszcze lepsze!

SKŁADNIKI:

125 g mąki pszennej
3 jajka
175 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
125 g bakalii

PRZYGOTOWANIE:

1. Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy i cytryny.

2. Wciąż mieszając dodaj do tych składników jajka oraz przygotowane bakalie.

3. Powstałe ciasto przedziel na dwie części, rozwałkuj formując z nich dwa pasy i ułóż na blaszce do pieczenia.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. 

5. Po wyjęciu i wystygnięciu pokrój upieczone ciasto tak jak chleb. Powstałe ciasteczka znów ułóż na blaszce i wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut, by się zrumieniły i wysuszyły.

6. Gotowe ciasteczka polej delikatnie roztopioną czekoladą i przechowuj najlepiej w szklanym pojemniku.

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Środa 12.11.2014 (aktualizacja: 2014-11-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×