Zupa meksykańska pozole

Ta zupa na pewno posmakuje fanom kuchni meksykańskiej i nie tylko.

Zupa meksykańska pozole

Zupa meksykańska pozole


SKŁADNKI:


pół kg łopatki bez kości
2,5 cebule
6 ziaren pieprzu
sól
3 suszone papryczki ancho
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonego kminu
pół łyżeczki oregano
400 g mrożonej kukurydzy
pomidor
awokado
rzodkiewki
poszatkowana kapusta

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso zalej wodą, dodaj pół cebuli, pieprz i szczyptę soli, po czym zagotuj i duś przez ok. 90 min. następnie ostudź i osącz mięso, a bulion zachowaj.

2. Na patelni podpraż papryczki, ząbek czosnku i pół cebuli, a jak się zarumienią zalej je szkl. wrzątku i po 15 minutach wyrzuć ziarna i zmiksuj z połową szkl. płynu.

3. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostki z 3 ząbkami czosnku i kminem oraz oregano, po czym do tego dodaj puree z chili, kukurydzę, bulion i wodę aby powstał litr płynu, następnie wszystko duś 15 min.

4. Mieszankę podawaj z mięsem, pomidorem, paskami awokado, rzodkiewkami, kapustą i też innymi warzywami.

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Środa 02.07.2014 (aktualizacja: 2014-07-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×