Zupa paprykowa z mascarpone

Kuchnia włoska staje się coraz bardziej różnorodna i nowatorska. Bez wątpienia jest lubiana na całym świecie, a włoskie panie domu świetnie łączą ze sobą smaki. Czy Wy również potraficie zrobić coś pysznego "po włosku"? Zapoznajcie się z przepisem na aromatyczną zupę paprykową z kremowym serkiem mascarpone.

zupa paprykowa

Zupa paprykowa z mascarpone



Czy wiesz, że?

We włoskiej Lombardii serek mascarpone jest niezwykłym przysmakiem i stanowi składnik wielu dań. Większość uważa zapewne, że gęsty serek o konsystencji śmietany nadaje się głównie do deserów. Nic bardziej mylnego. Mascarpone dzięki swej znakomitej kremowej nucie świetnie komponuje się z risotto, makaronem, a także z zupami nadając im cudowny aromat i subtelny smak.

Aby przygotować zupę paprykową z mascarpone potrzebujesz:


•    czerwona papryka
•    cebula
•    oliwa ( ok. 2 łyżki)
•    czosnek
•    pomidory
•    bulion
•    świeża bazylia
•    pieprz
•    sól
•    serek mascarpone

Przygotowanie:


1.    Rozgrzewamy piekarnik na około 200 stopni i opiekamy w nim paprykę przez pół godziny. Skórka musi być przypieczona. Następnie paprykę odstawiamy do ostygnięcia.

2.    Podsmażamy cebulę z czosnkiem. W dużym garnku gotujemy bulion razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dodajemy do tego cebulę i czosnek.

3.    Paprykę obieramy ze skórki i miksujemy. Na końcu dodajemy do tego serek mascarpone i bulion z pomidorami i cebulą.

4.    Całą miksturę należy ponownie zmiksować, doprawić do smaku i przyprawić listkami bazylii.

Kuchenna ciekawostka: Jeśli przesolimy zupę, a chcemy poczuć jej pyszny paprykowy smak, wystarczy wrzucić surowego ziemniaka.

Tekst: Izabella Hofman

Źródło: MilionKobiet.pl




Dodał(a): Iza Hofman , Piątek 28.12.2012 (aktualizacja: 2012-12-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Anonim
a ile tych pomidorów?
Dodano: 2012-10-11 12:41:28 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
fajny przepis
Dodano: 2012-04-30 19:56:00 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×