Finalistki Miss Warszawy na warsztatach sushi

Środowe popołudnie dla grupy finalistek Miss Warszawy przebiegało bardzo smakowicie – spędziliśmy je w gościnnych progach Studia Sztuki Kulinarnej w delikatesach azjatyckich Mei Asia. Tam właśnie odbyły się fantastyczne warsztaty, podczas których dziewczyny miały okazję poznać istotę, historię i rodzaje sushi, zasady zachowania w sushi barach, umiejscowienie sushi w japońskiej i europejskiej kulturze kulinarnej, etykietę oraz mnóstwo ciekawostek związanych z tym wykwintnym daniem.

Finalistki Miss Warszawy

Bardzo cenny okazał się wykład o składnikach, ich jakości, cenach oraz nie zawsze poprawnych substytutach. Po ciekawej części teoretycznej Dariusz Richter, wybitny mistrz kuchni Dalekiego Wschodu i instruktor przyrządzania sushi,krok po kroku pokazał cały proces tworzenia kilku typów potrawy, począwszy od właściwego doboru i przygotowania ryżu, po czym wszystkie uczestniczki pod jego bacznym okiem przystąpiły do własnoręcznego przygotowywania swoich kompozycji. Zdolności manualne okazały się bardzo przydatne bo wbrew pozorom, nawet najprostsze rodzaje sushi wymagają dużej wprawy i doświadczenia aby uzyskać aFinalistki Miss Warszawytrakcyjny smak oraz wygląd potrawy. Już po kilku chwilach na tackach zagościły pierwsze futomaki, uramaki, hosomaki oraz formowane w dłoniach nigiri.

Dziewczyny nie mogły się doczekać degustacji swoich dzieł, ale zgodnie z zasadami, najpierw należało zadbać o wzorowy porządek na stołach i odpowiedni sposób wyeksponowania sushi. Konieczne okazało się również krótkie szkolenie z umiejętności wygodnego używania pałeczek oraz wyjaśnienie tematów tabu i savoir-vivre związanych z korzystaniem z pałeczek.

Dla wielu uczestniczek warsztatów był to pierwszy w życiu kontakt z modnym japońskim przysmakiem, więc nieco obawiały się czy przypadnie im do gustu. Okazało się jednak, że wszystkie były zachwycone smakiem! Na koniec, Dariusz Richter zaprosił dziewczyny do sklepu, w którym przedstawił poszczególne składniki i półprodukty, opowiedział o różnicach gatunkowych i cenowych oraz zasadach przechowywania w warunkach domowych.


Dodał(a): Emilia Czaczkowska , Piątek 23.03.2012 (aktualizacja: 2012-03-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×