Savoir-vivre w restauracji

Zastanawiasz się, jakie zachowanie obowiązuje w miejscach publicznych, w których się stołujesz? O czym należy pamiętać, by w restauracji "zarazić" innych dobrym wychowaniem? Rozwiewamy wątpliwości!

restauracja.jpg

Czy ręce wypada trzymać na stole?

Podczas całego pobytu w restauracji, nie należy trzymać rąk na stole i pod nim, czy też opierać na nim łokci. Nie przebiera się również palcami i nie bawi się sztućcami. Jeśli nie wiesz, co powinnaś zrobić z rękami, mamy odpowiedź - na stole trzymaj cały czas nadgarstki.

Trzymanie kieliszków

Kieliszek z winem trzyma się zawsze za nóżkę, dotyczy to zwłaszcza szampana i białego wina - napojów oziębionych. Czerwone wino można ogrzać dłońmi, ale nie w momencie, kiedy zamierzamy podnieść kieliszek do picia. W czasie próbowania kieliszek możemy trzymać za stopkę, ponieważ wtedy najlepiej ocenimy kolor i aromat. Szklankę z piwem, jeżeli nie ma ucha, chwytamy za część środkową.

Ile dań trzeba zamówić?

Jeśli osoba towarzysząca coś zamawia, my również musimy to obowiązkowo zrobić, nawet jeśli nie jesteśmy głodni. To samo dotyczy każdego innego dania - nieelegancko jest się przyglądać, jak ktoś je.

Zakończenie posiłku

Kiedy skończysz posiłek, połóż sztućce równolegle do siebie, a serwetkę umieść na stole po lewej stronie talerza. Skrzyżowane sztućce oznaczają trwanie posiłku, a jeśli talerz będzie pusty - będzie to znak dla kelnera, że czekasz na dokładkę.

Zobacz także: Otwarto restaurację, w której można jeść...nago

Czy zostawiać napiwek?

Jeśli jesteś zadowolona  z obsługi, możesz wręczyć napiwek, ale oczywiście nic się nie stanie, jeśli tego nie uczynisz. Kwota jest całkowicie zależna od Ciebie, choć przyjmuje się, że napiwek wynosi 10-15% wartości rachunku.

Fot: Thinkstock


Zobacz też:




Dodał(a): Katarzyna Nowatkiewicz , Środa 15.06.2016 (aktualizacja: 2016-06-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Trochę te zasady są bez sensu :D Bezwzględnie trzeba zamówić tyle samo co druga osoba, żeby nie patrzeć jak ktoś je? Brednie. ;) Lepiej po prostu ustalić co oboje zamawiamy, żeby nie musieć próbować zjeść przystawki, dania głównego i deseru, jeśli przystawką już świetnie się najedliśmy :D Dla mnie takie zasady nie mają sensu. Dla mnie w restauracji ważne jest zachowanie obsługi i jakość potraw, które zależą oczywiscie od jakości produktu i sprzętu https://multigastro.pl/ na którym są przygotowywane. ;)
Dodano: 2016-10-11 15:33:44 Zgłoś nadużycie