One dają szczęście!

Wyniki badań klinicznych przeprowadzonych przez Instytut Psychiatrii w Londynie we współpracy z producentem lodów Algida potwierdzają tezę, że jedzenie lodów daje szczęście. Jest to pierwsze badanie na świecie, w którym naukowo dowiedziono pozytywnego wpływu lodów na nasze samopoczucie.

One dają szczęście!

W londyńskim Instytucie Psychiatrii reprezentatywną grupę osób poddano badaniu metodą rezonansu magnetycznego. Celem badania było sprawdzenie, jak mózg człowieka reaguje na jedzenie lodów. Uczestników badania poczęstowano lodami Algida i obserwowano zmiany w ukrwieniu mózgu za pomocą skanera fMRI.

Zjedzone lody stają się bodźcem chemicznym, który dostając się wraz z krwią do mózgu, uaktywnia pewne jego obszary. Skaner fMRI pozwala śledzić na monitorze reakcje centralnego ośrodka nerwowego. Skanowanie mózgu powtarzane jest kilka razy jeden po drugim, po czym analizuje się różnice. Widać je już po pierwszej łyżeczce lodów!

Okazuje się, że na lody nasz mózg reaguje tak samo jak na pojawienie się bliskiej osoby. Już po zjedzeniu niewielkiej ilości lodów uaktywniają się te same części mózgu, które ożywiają się, kiedy człowiek jest zadowolony. Zarówno jedzenie lodów jak i radość z przebywania z bliskimi działają na te same neurony w przedniej części kory mózgowej.

Po raz pierwszy naukowo potwierdzono, że jedzenie lodów powoduje ożywienie sektorów przyjemności, odpowiadających za nasze emocje i poczucie szczęścia oraz za główne procesy życiowe, zwłaszcza myślenie, planowanie i wolę. Oznacza to, że lody nie tylko wywołują w nas pozytywne emocje, ale także dodają nam energii i  motywują do działania.



Dodał(a): Redakcja , Wtorek 31.05.2011 (aktualizacja: 2011-05-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×