Julia Child: pierwsza kucharka USA

Julia Child, najsłynniejsza amerykańska pani domu, zmarła w 2004 roku, lecz jej legenda wciąż trwa. Jej książka "Moje życie we Francji" robi furorę wśród polskich bloggerek kulinarnych - i nie tylko.

Julia Child

Julia Child

Urodzona w 1912 roku Julia Child była pierwszą kobietą, która ukończyła prestiżową szkołę gotowania w Paryżu Le Cordon Bleu. To, czego nauczyła się w światowej stolicy mody (i kuchni!) postanowiła przekazać rodakom w Ameryce. Jej 743 - stronicowy bestseller "Mastering the Art of French Cooking" dał jej pozycję ulubionej kucharki Stanów Zjednoczonych i własne show kulinarne w narodowej telewizji.

bew14E9B2B.jpg

Julia Child w akcji

Praktycznie do ostatnich lat życia prowadziła programy dotyczące gotowania i pisała tematyczne książki. "Moje życie we Francji" to piękna, ciepła opowieść o francuskiej kuchni, architekturze, przyrodzie i o samych Francuzach ozdobiona zdjęciami autorstwa Paula Child, artysty i dyplomaty, a prywatnie męża Julii. Lekka i miła lektura o wszystkich drobnych przyjemnościach życia!

Julia Child

Julia Child zabiera się do roboty

Julia Child

Kuchnia Julii Child z jej programu "Bon Appetit Julia Child's Kitchen"

Julia Child

Prawdziwa pani domu nie boi się żadnego wyzwania

Julia Child

"Moje życie we Francji" - Julia Child

Foto: B&EW, mat. prasowe

Źródło: Milionkobiet.pl


Dodał(a): Natalia Woroniec , Środa 22.08.2012 (aktualizacja: 2012-08-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×