"Smaki świata"

Czasem wykwintnie, czasem prosto, ale zawsze smacznie. Książka Evity de Gor i Gavina Baxtera to dwujęzyczny przewodnik kulinarny, który przyda się nie tylko w kuchni, ale także podczas wyprawy na egzotyczny targ.

smaki świata.jpgŻycie ma wiele smaków. Najlepiej można się o tym przekonać zmieniając na jakiś czas miejsce zamieszkania. O jego wyjątkowości w dużej mierze decydują smaki lokalnych potraw, a składników do nich należy szukać tam, gdzie to robią miejscowi – na targach i bazarach. Wiedzą o tym autorzy książki Smaki świata – Polka, która większość życia mieszkała w Australii oraz Australijczyk, który osiadł w Polsce. Ich książka to owoc współpracy i przyjaźni, jaka połączyła tych dwoje pasjonatów sztuki kulinarnej.

Smaki świata to wyjątkowa podróż przez wszystkie kontynenty. Przepisom kulinarnym towarzyszą krótkie komentarze do specyfiki wybranego regionu. Każda z kuchni narodowych reprezentowana jest przez wyjątkowe smakołyki. Z włoskich specjałów autorzy wybrali między innymi bruschettę z pomidorem i bazylią oraz zapiekankę z rabarbarem i śliwkami. Pieczone udka kurczaka to propozycja dla miłośników dalekiego Peru, a przepis na sos chimichurri przybliża podniebieniom kawałek Argentyny.

Polska kuchnia bynajmniej nie wypada na tle innych państw blado. Przykładem może być przepis na łososia bałtyckiego z grilla, pieczona rolada wieprzowa z wędzonymi śliwkami, grzybami i cebulą. Mimo popularności fast foodów, domowe obiady traktowane są w naszym kraju jako tradycja, co sprzyja sięganiu po różnorodne produkty pochodzenia naturalnego, których nie brakuje na targowiskach i bazarach. Smaki świata to książka także o tym, jak ważne jest nieprzetworzone jedzenie i radość gotowania.

Wydawnictwo: Wydawnictwo G+J Gurner + Jahr Polska
Źródło: Mat. prasowe

Przeczytaj również:

Wszyscy mamy tajemnice 

"W ogniu uczuć"

"Ja, anielica" (Audiobook CD) 




Dodał(a): Agnieszka Yilmaz , Wtorek 15.05.2012 (aktualizacja: 2012-05-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×