"Życie kocha jeść"

"Życie kocha jeść" to zbiór autorskich przepisów Roberta Sowy. Tym razem ceniony mistrz kulinarny stworzył dania z użyciem regionalnych produktów.

Życie kocha jeśćRyby z polskich jezior i rzek, dziczyzna, owoce lasu, rośliny, które można zebrać na naszych łąkach, grzyby, znakomite polskie sery - w nowoczesnej, lekkiej i zdrowej odsłonie. Prócz tego - garść informacji o rodzimych specjałach. Czyli regionalny alfabet Roberta Sowy.

Robet Sowa - mistrz kulinarny. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl. W latach 1994-2010 szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Wiceprezes zarządu elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, uczestnik Mundialu Korea-Japonia 2002. Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych, m.in. Konkurs Bocuse d'Or w Lyonie (1995 r.). Laureat wielu nagród m.in. "Oskar Kulinarny 2004" w kategorii osobowość kulinarna roku oraz "Oskar Kulinarny 2006" w kategorii książka oraz  Złotego Medalu Polskiego Klubu Biznesu. Autor książek kulinarnych Esencja smaku oraz W poszukiwaniu smaku doskonałego.

Wydawnictwo: Zwierciadło
Źródło: Mat. prasowe

Przeczytaj również:

"Mozaika Persifala"
"Sad"
Dodał(a): Karolina Czaja , Poniedziałek 14.11.2011 (aktualizacja: 2011-11-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×