Postaw na naturę

Zanim w drogeriach pojawił się szeroki wachlarz płukanek do ust, do higieny jamy ustnej stosowano domowe płukanki z ziół, które do tej pory mają wielu zwolenników. Przedstawiamy Wam informacje na temat ziół, na które warto zwrócić uwagę.

Postaw na naturę

Postaw na naturę


Na półkach sklepowych roi się od różnego rodzaju płynów do ust. Zatem jak sobie radzono, kiedy nie mieliśmy takiego wyboru? To proste - wykorzystywano moc ziół, z których tworzono napary, które stosowano jako płukanki jamy ustnej.

Do tej pory niektórzy wolą właśnie taki rodzaj dbania o higienę jamy ustnej. Zwłaszcza, że zioła są tańsze od płukanek, są naturalne i wykazują naprawdę duże działanie. Ziołowe płukanki działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, ściągająco, grzybobójczo.

Najbardziej popularnym ziołem jest szałwia, która pomaga w zwalczaniu chorób dziąseł i zębów, rumianek działający przeciwzapalnie, podobnie jak krwawnik pospolity i jastrzębiec kosmaczek wykazujące działanie również ułatwiające gojenie.

Połączenie szałwii, nagietka, rumianku i babki lancetowatej jest pomocne w leczeniu gnilca dziąseł, który nęka zwłaszcza dzieci i niemowlęta. Pięciornik, liść orzecha włoskiego, nagietek i szałwia w połączeniu okazują się niezwykle pomocne przy kolejnej chorobie, do której szczególną skłonność mają dzieci, a mowa o pleśniawce.

Do leczenia parodontozy warto zastosować płukankę z kory dębowej, liścia orzecha włoskiego, wężownika, szałwii, dziurawca i macierzanki, które działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie i ściągająco.

Płukanka z tymianku, szałwii, pięciornika i rumianku ze względu na swe działanie odkażające i przeciwzapalne przyjdzie z pomocą przy zapaleniu jamy ustnej.

Przedstawiamy Wam przepis na płukankę goździkową z miętą, natką pietruszki i cynamonem

Składniki: 1 i 1/3 szklanki wody, łyżeczka startego cynamonu, łyżeczka goździków, łyżeczka ekstraktu z mięty, 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie: Wodę zagotuj w rondelku, następnie dosyp do niej wszystkie składniki. Wszystko gotujemy 5 minut, następnie przecedzamy przez sitko. Ostygnięta mieszanka jest gotowa do stosowania. Można ją przechowywać w lodówce w szczelnym, jałowym pojemniku.


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 31.10.2013 (aktualizacja: 2013-10-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×