Winogrono dla skóry

Lubisz smak winogron, ale poza kuchnią nie używasz tych owoców? Zapoznaj się z ich właściwościami kosmetycznymi!

Winogrono dla skóry

Winogrono dla skóry


Winogrono jest bogate w wiele składników pozytywnie wpływających na naszą cerę i dlatego też nie powinniśmy się ograniczać do jego wykorzystywania tylko w obszarze kulinarnym. Jego właściwości dostrzegli producenci kosmetyków, dzięki czemu na półkach możemy dostać wiele produktów właśnie z winogron. Cenny jest ich miąższ, pestki, jak i skórka.

Co takiego kryje się w tym owocu i dlaczego warto zwrócić na niego uwagę? Podpowiadamy!

Wyciąg z winogron wykazuje działanie nawilżające, odżywiające, nawilżające, ujędrniające i uelastyczniające, jak również polepsza warstwę ochronną skóry. To właśnie w tych niepozornych owocach kryje się duże źródło flawonoidów, witamin E i C, przez co są one składnikiem wielu kremów przeciwstarzeniowych.

Kosmetyki z winogron przede wszystkim dodają skórze blasku, polepszają krążenie krwi w komórkach. W dużej mierze wykorzystuje się je również do produktów przeznaczonych dla cery tłustej oraz wrażliwej, gdyż winogrono doskonale redukuje produkcję sebum.

Używanie programów spa z winogron nazywane jest winoterapią, do której wykorzystuje się praktycznie każdą część tych owoców.

Olej z pestek winogron bardzo często jest wykorzystywany do produkcji preparatów do masażu, co zawdzięcza dużej zawartości kwasu linolowego, fosfolipidów, fitosteroli, polifenoli i witaminy E.

Korzystacie z walorów winogron?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock




Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Środa 30.10.2013 (aktualizacja: 2013-10-30)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×