Grzegorz Łapanowski: Przez żołądek do serca kobiety

O zdrowej żywności, odżywianiu Polek i pomysłach kulinarnych na udaną randkę dla portalu MilionKobiet.pl opowiada kucharz oraz autor projektu edukacyjnego skierowanego do szkół i przedszkoli "Szkoła na widelcu" Grzegorz Łapanowski.

Grzegorz Łapanowski: Przez żołądek do serca kobiety

Grzegorz Łapanowski


Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk: Żyjemy żeby jeść, czy jemy, żeby żyć?


Grzegorz Łapanowski: Moim zdaniem działa to w dwie strony i w jakiś sposób nas określa. Pokazuje to, jak ludzie bardzo różnie patrzą na jedzenie. Dla niektórych osób jedzenie ma czysto funkcjonalną cechę. Oczywiście, ważne jest, żebyśmy się jedzeniem najedli, jednak z drugiej strony jest do doświadczenie kulturowe i integracyjne.

Dlatego tak chętnie celebrujemy posiłki?

Stół i łóżko są najważniejszymi przedmiotami w życiu człowieka. Robert Makłowicz kiedyś powiedział że "w łóżku wszystko się zaczyna i kończy, a wszystko co poza kręci się dookoła stołu". To przy nim siadamy, jemy, pijemy herbatę, itd. Przy stole prowadzimy również dialogi, ważne negocjacje. Schodzimy się i rozchodzimy.

Kliknij i zobacz przepis na ziemniaki z salami!

Czy Polki odżywiają się zdrowo?

Myślę, że obecnie panuje straszny chaos informacyjny. Nie wiemy do końca, co to znaczy zdrowo jeść. Odnoszę wrażenie, że przekaz marketingowy jest tak mocny i tak bardzo nacechowany na zdrowie, że naprawdę można się zagubić.

Skoro dorośli mają z tym problem, to co mają powiedzieć nastolatkowie?

Miałem okazję zapoznać się z badaniami żywnościowymi w przypadku młodych osób. Okazuje się, że jesteśmy w pierwszej piątce najbardziej otyłych jedenastolatków w Europie. Dynamika wzrostu otyłości i nadwagi jest największa w całej Unii Europejskiej. Jeżeli w najbliższym czasie nie wydarzy się  nic w sferze edukacji kulinarnej, to poniesiemy bardzo wysokie koszty, zarówno ekonomiczne, jak też społeczne.

Zdrowa żywność, ekologiczna jest z reguły znacznie droższa, od tej, którą możemy kupić w dużych marketach. Czy można jeść zdrowo, nie rujnując przy tym portfela?

Wydaje mi się, że jest to stereotyp, który nas trochę prześladuje. "Zdrowe" a "ekologiczne” to są dwa różne terminy. W Polsce zdrowa dieta wcale nie musi być kosztowna. Gdybyśmy wybierali jedzenie sezonowe, kupowali je na targach i trochę częściej sięgali po warzywa, owoce i kasze, to okazałoby się, że w sezonie paprykę czy pomidory możemy kupić za 2, 3 złote za kilogram. To nie jest dużo.

Kliknij i zobacz, jak zrobić deser banoffi !

Powrót do korzeni?

Gdybyśmy jedli w taki sposób, jak jedli nasi przodkowie, którzy byli semiwegeterianami, a zbadań wynika, że dieta wegetariańska i wegańska są naprawdę bardzo korzystne dla naszego organizmu. W przypadku zdecydowania się na dietę owocowo-warzywną z niedużą ilością mięsa wysokojakościowego, to możemGrzegorz Łapanowskiy na tym zyskać zdrowotnie i zaoszczędzić finansowo. Oczywiście, idąc do sklepu ze zdrową żywnością wydamy sporo pieniędzy, dlatego trzeba być trochę cwaniakiem w takiej sytuacji. Należy szukać zatem najlepszych opcji zakupowych, a przede wszystkim starać się skracać drogę od producenta do konsumenta. Im mniej pośredników tym tańszy produkt, często też lepszej jakości. Dziś przed nami jeszcze długa droga zanim na rynku żywności ekologicznej ceny osiągną sensowny pułap.

Czy zawsze smakuje Ci to, co sam przygotujesz?

Jak każdemu, mi również zdarza się czasem popełniać błędy. Moja praca polega na eksperymentowaniu z różnymi smakami i ich połączeniami. Niedawno zrobiłem średnią sałatkę z brukselki, ale za to świetną zupę z dyni. Raz lepiej, raz gorzej. Jak w życiu. (śmiech)

Kliknij i przeczytaj wywiad z Anną Popek!


Masz jakiś patent kulinarny na udaną (i smaczną!) randkę?

Podczas przygotowywania kolacji na randkę wybieram fajny, sprawdzony produkt. Staram się nie dodawać do niego za wielu składników. Wrzucam go do pieca lub na patelnię na chwilę, dodaję trochę świeżych ziół i po dziesięciu minutach danie jest gotowe. Chętnie zjadłbym rybę, np. usmażoną makrelę/pstrąga z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i cytryny lub gotowaną ośmiornicę z dodatkiem pomidorów i ziemniaków, jak jedzą w Maroko. Albo coś szybkiego, prostego – dobry makaron, chrupiąca sałatkę. Kuchnia jest tak różnorodna że ciężko jest podać jeden przykład.

Czy przez żołądek można trafić do serca kobiety?

Nigdy na nikogo bardziej nie oddziałamy, niż jedzeniem. To jest coś, co człowiek wkłada drugiemu do jego wnętrza. Coś co przenika nas do cna. To jest naprawdę niesamowite. Jedzenie jest poniekąd czymś bardzo intymnym.

Dziękuję za rozmowę.

Ja również.


Kliknij i przeczytaj wywiad z byłą uczestniczką X factor, Eweliną Lisowską!




Rozmawiała: Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk

Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Mat. prasowe SANTE


Dodał(a): Bogumiła Grassmann , Poniedziałek 03.12.2012 (aktualizacja: 2012-12-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×