Pascal o kuchni na lato

Jak z grilla, to szaszłyki, jak ryba to nie panga. Jak zdrowy napój, to z pietruszki i miodu. A z alkoholi: schłodzone różowe wino. O letniej kuchni dla portalu MilionKobiet.pl mówi Pascal Brodnicki, kucharz i podróżnik.

pascal glowne.jpg

Pascal Brodnicki


Marcelina Romańska: Co pić i jeść w gorące lato, aby czuć się rześko?

Pascal Brodnicki: Bardzo lubię kuchnię pięciu przemian, która jest zbudowana według zasad jing i jang. Oznacza to, że są składniki rozgrzewające i schładzające. Latem powinniśmy jeść dania typu: ryby, owoce morza i lekkie rzeczy takie jak np. warzywa. Jeść potrawy delikatne i nie za dużo. Oczywiście warto też skusić się czasem na potrawy z grilla, ale nie ciężkie i tłuste, tylko jakieś szaszłyki albo rybę z kieszonki. W gorący dzień często jadam zupy chłodne na bazie jogurtu. Jeśli nie mam czasu na gotowanie, miksuję mleko z awokado i  odrobiną cukru brązowego - pyszne i pożywne. Jem też potrawy ostre, z dużą ilością indyjskich przypraw: kurkuma, garam masala. Ostre potrawy powodują, że nie odwadniamy się tak szybko. Ale popijam je napojami na bazie jogurtu np. mango lassi (jogurt z mango i cukrem), by schłodzić organizm. Nauczyli mnie tego Hindusi.


Jakie smaki kojarzą Ci się z latem?

Smaki warzyw i owoców: szparagi, rzodkiewki, piękne pomidory, truskawki... lato to najlepszy moment dla kucharza. Lato to domowej roboty lody, sorbety. Robimy w domu najbardziej wymyślne sałaty, lacze fete z malinami i balsamico, truskawki z pieprzem.

A letnie potrawy, które goszczą na Twoim stole to...

…potrawy z Azji, zupy tajskie – idealne połączenie smaków: kwaśnego, słodkiego, ostrego, z dużą ilością kolendry. Ale w lecie lubię grilla i dużo grilluję. Zawsze na grillu jest cukinia, papryka, bakłażan, szparagi, pomidorki koktajlowe, a wszystko w towarzystwie dobrej oliwy, octu balsamicznego, czy dipów z jogurtem i miętą. Do kieszonek z folii aluminiowej wkładam rybę z laską wanilii, pomarańczą, masłem i przyprawą 5 smaków - niewiarygodne połączenie i smakuje niesamowicie. Moje dziecko  z kolei uwielbia zupy ze świeżych warzyw, miksowane i podawane w postaci kremów.

Latem powinno się pijać jakieś specjalne alkohole?

Sam lubię schłodzone różowe wino, choć do potraw wieczornych wole czerwone. Latem we Francji lubię pójść do zwykłej naleśnikarni (uwielbiam galette bretonne - naleśnik z gryczanej mąki podawany na słono z szynką, serem gruyere i pomidorami) i wtedy zawsze piję Cidre - napój alkoholowy jabłkowy lekko musujący. Można też sięgnąć po napoje bezalkoholowe jak woda z limonką, miętą i lodem. I też będzie bomba.

W czerwcu w Twojej kuchni coś się zmienia?

Pewnie. Staram się gotować na bazie owoców i warzyw sezonowych. W zimie są potrawy jang, które podgrzewają: mięsa, ziemniaki. A w lecie jing. Jednak odradzam używania produktów, które przejeżdżają pół świata, aby znaleźć się na naszym stole. Już na jesieni lepiej można samemu zebrać grzyby, wysuszyć je i zrobić fajną zupę grzybową. Albo w sezonie na dynie - z nich robić potrawy.

Z jakich warzyw i owoców soki są najlepsze i najzdrowsze?

Najlepiej jest pić wyciąg z pietruszki. Wystarczy dodać do natki pietruszki troszeczkę miodu z wodą  i wrzucić do miksera. Jak taki napój podałem swojemu synowi, to powiedziałem, że to sok Shreka.

Dlaczego?

Bo jest zielony i dzieci go bardzo lubią.

A coś słodszego?

Można też zrobić sok z arbuza albo melona. Warzywa też są dobre - np. sok marchwiowy.

Jakie dietetyczne danie na lato możesz polecić?

Sałata z arbuza, z rzodkiewkami, kiełkami i truskawkami.

A kuchnia którego kraju jest najlepszym przyjacielem smukłej sylwetki?

Kuchnia grecka kiedyś może była najlepsza, miała bardzo słynną dietę kreteńską (od nazwy greckiej wyspy Krety). Zawierała wiele warzyw, a człowiek i tak nie był głodny. Niestety kuchnia grecka się zmieniła, teraz jedzą tam więcej mięsa i bardziej tłusto. Potrawy francuskie są bardzo dietetyczne, a włoskie - albo bardzo lekkie, albo bardzo tłuste.

Właśnie Francuzi są najszczuplejsi w Europie. Mówi się jednak, że żyją po to, by jeść. Gdzie tkwi tajemnica?

Myślę że sporo zmieniło się we Francji. Ale ci którzy się zdrowo odżywiają i są szczupli zachowują swoja sylwetkę dzięki regularnemu odżywianiu. Francuzi nie podjadają też między posiłkami. Posiłek kończą sałatą z vinegrette (mój żelazny zestaw po posiłku to właśnie sałata polana takim sosem: pół łyżeczki musztardy, 3 łyżki oliwy i 1.5 łyżki octu). Jedzą proste rzeczy, nie wymagające wielogodzinnego gotowania jak np. bigos. Nie smażą też na głębokim tłuszczu. Celebrują posiłki, jedzą wolno, zachowują kolejność. Nie stawiają wszystkiego na stół.
Chociaż Azjaci też wspaniale się odżywiają. Zwłaszcza ci, którzy mieszkają na prowincji. Jedzą sześć razy dziennie i tylko świeżo przygotowane dania z produktów, które uprawiają blisko domu.

A co i jak kobiety powinny jeść, aby czerpać z tego przyjemność, zachowując dobrą linię?


Nie jestem dietetykiem, ale jako kucharz polecam przede wszystkim regularne posiłki. Należy jeść co 4 godziny, nie podjadać między posiłkami i wybierać zdrowe menu: sałatki, warzywa, ryby chude, dużo warzyw. Jestem wrogiem diet bo wszelkie restrykcyjne podejście do odżywiania i jedzenie bez przyjemności kończy się prędzej czy później efektem jojo.

Myślę że ktoś kto chce schudnąć musi zmienić swój sposób odżywiania na zawsze. Polubić od nowa smak warzyw z oliwą, smak jabłka kiedy mamy ochotę coś przekąsić w drodze z pracy. Ale trzeba też pozwolić sobie na odrobinę przyjemności - nie wyrzekać się czekolady na zawsze ale zjeść 3 kosteczki i umieć powiedzieć stop. Znam wiele kobiet, które jedzą wszystko i mają świetne figury i znam też takie, które są wiecznie na diecie i cały czas są pulchne. Wszystko jest kwestią umiaru i pewnie to jest najważniejsze. Należy dbać o zdrowie wybierając wartościowe produkty i umieć sobie zrobić przyjemność - traktując z szacunkiem nasze ciało. Pamiętajmy - jesteśmy tym, co jemy.


Rozmawiała: Marcelina Romańska
Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: BE&W
Dodał(a): Marcelina Romańska , Poniedziałek 25.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
teni
Lubię go i jego przepisy, chociaż czasem są trochę wydumane:)
Dodano: 2012-06-25 17:17:36 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×