3 niesamowite właściwości skórki pomarańczowej

Po zjedzeniu pomarańczy zazwyczaj wyrzucasz skórkę? To duży błąd! Zobacz, jak cenne właściwości ma dla Twojego zdrowia.

pomarancza.jpgPomarańcza to pyszny owoc, który warto mieć zawsze pod ręką. Zwłaszcza, że jest dostępny o każdej porze roku! Jednak zwykle używamy jedynie jej miąższu, zapominając o skórce. Zobacz, jakie ma właściwości i zacznij ją doceniać!


1.Reguluje poziom cholesterolu. Skórka pomarańczowa zawiera dużą ilość hesperydyny, która pomaga w regulacji ilości lipidów, a także tłuszczu we krwi. Jej zawartość w skórce pomarańczowej jest 20 % większa niż w samym miąższu. To pyszny sposób na obniżenie cholesterolu!

2.Pomaga w odchudzaniu. Jeżeli jesteś na diecie, skórka pomarańczowa pomoże Ci utracić wagę jeszcze szybciej! Jeżeli nie chcesz spożywać samej skórki, możesz przygotować herbatę z jej dodatkiem. Najlepiej jest ją pić rano i wieczorem. Taka herbatka jest nie tylko pyszna i odchudzająca, ale także świetnie rozgrzewa!

3. Walczy z bakteriami. Zawiera pektynę, która jako naturalny błonnik chroni nas przed chorobami żołądka. Dodatkowo, skórka pomarańczowa dostarcza naszemu organizmowi wiele dobroczynnych bakterii, dzięki którym możemy w łatwy sposób zadbać o regulację flory bakteryjnej.


Warto także pamiętać o ogromnej zawartości witamin w skórce pomarańczowej. Dzięki nim zwalczysz każde przeziębienie! Jeżeli chciałabyś zacząć spożywać skórkę pomarańczową, jednak nie wiesz, jak to zrobić, mamy na to sposób. Wystarczy zetrzeć skórkę pomarańczy i dodać do szklanki wody. Do tak przygotowanego naparu możesz dodać łyżkę miodu. Jesienią warto wypróbować napar w ciepłej wersji, natomiast latem możesz do niego dorzucić kostki lodu- to świetny sposób na orzeźwienie!

Zdjęcie: iStock 

Dodał(a): Alicja Bartosiak , Piątek 07.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×