5 powodów dla których warto jeść oliwki

Kilka słów o zdrowotnych właściwościach oliwek.

wlasciwosci-oliwek.jpgSezon na oliwki w naszym kraju trwa cały rok! O każdej porze roku znajdziecie w sklepach słoiczki wypełnione oliwkami - zielonymi czy to czarnymi aż pod samą zakrętkę. Gdybyście jednak chciały uczestniczyć w zbiorach oliwek to przyda Wam się informacja, że przypadają one zwykle na październik. W tym celu trzeba wybrać się do krajów południowej Europy. 

 Zobacz także: Dlaczego warto jeść białą rzodkiew?

Jeśli zawsze byłyście trochę na bakier z oliwkami i nigdy za nimi zbytnio nie przepadałyście, to może po przeczytaniu tego tekstu i zapoznaniu się z wszystkimi zdrowotnymi właściwościami tych śródziemnomorskich owoców mienicie zdanie. 

OTO 5 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ OLIWKI:

  • ZE WZGLĘDU NA SERCE: Oliwki są dobre dla serca - wspomagają jego pracę za sprawą witaminy E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. 

  • PRZECIWBÓLOWO: Oliwki mają właściwości przeciwzapalne, mogą pomóc w łagodzeniu bólu. 

  • NA PIĘKNE WŁOSY I CERĘ: Oliwki są pełne kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, dlatego świetnie wpływają na włosy i cerę. 

  • PRZECIW ANEMII: Regularne jedzenie oliwek pomaga w zwiększaniu poziomu hemoglobiny w organizmie, ponieważ oliwki są bogate w żelazo. 

  • NA DOBRE CIŚNIENIE: Jedzenie filiżanki oliwek pomaga w wyregulować ciśnienie krwi. 

Zobacz także: 8 rzeczy przez które Twoja dieta nie działa

Z ilością spożywanych oliwek nie należy też przesadzać! Najlepiej zachować umiar i zdrowy rozsądek. Oliwki są bowiem wysokokaloryczne! Jedna oliwka dostarcza ok. 3-4 kcal. 

Źródło: MilionKobiet.pl, zeenews.india.com
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 19.04.2016 (aktualizacja: 2016-04-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×