5 powodów dla których warto jeść orzechy makadamia

Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć do swojej diety te ezgotyczne orzechy.

orzechy-makadamia.jpgOrzechy makadamia zyskują coraz większe grono sympatyków i dlatego postanowiłyśmy przybliżyć Wam cudowne właściwości tych orzechów. 

 Zobacz także: Wino a odchudzanie - ile i kiedy pić, by schudnąć?

Ojczyzną orzechów makadamia jest Australia i Nowa Kaledoniia, ale bywają też uprawiane na Hawajach i w Afryce Południowej. Tylko w tych rejonach możecie zobaczyć je rosnące na drzewach, w Polsce znajdziecie je w wersji zapaczkowanej, głównie - w większych sieciach sklepowych, ostatnio widziałyśmy je w Lidlu.  

Orzechy makadamia mają okrągły kształt, dlatego można śmiało napisać, że przypominają brązowe kuleczki. Do zjedzenia nadają się po rozłupaniu, a musicie wiedzieć, że naprawdę nie jest to łatwe zadanie, nawet jeśli macie dziadka do orzechów (dlatego lepiej kupować orzechy już rozłupane). Gdy już dobierzecie się do wnętrza orzecha i pozbędziecie się łupinki, powinien zaskoczyć Was słodkawy, kremowy smak. 

Zobacz także: Dlaczego warto jeść śliwki kalifornijskie na śniadanie?

OTO 5 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ORZECHY MAKADAMIA:

  • PRZECIW NOWOTWOROM: Orzechy makadamia warto jeść profilaktycznie, żeby ustrzec się przed chorobami nowotworowymi - posiadają selen, czyli jeden z najsilniejszych antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym!

  • NA PIĘKNY WYGLĄD: Witaminy zawarte w orzechach makadamia (przede wszystkim B) sprzyjają poprawie kondycji skóry, paznokci i włosów. Dodatkowo antyoksydanty pozwolą zahamować proces starzenia się skóry. 
  • NA ZŁY CHOLESTEROL: Jedzenie orzechów makadamia może być pomocne w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu. 

  • PRZECIW NIEDOKRWISTOŚCI: Orzechy makadamia zawierają sporo żelaza, co powinno być ważne dla osób, które mają niedobory tego składnika. 

  • PRZECIW CHOROBOM SERCA: Orzechy makadamia zawierają sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed miażdżycą i zawałem. 

Zobacz także: Dlaczego warto pić wodę z ananasem?

Pomysłów na wykorzystanie orzechów makadamia jest bez liku - można je zjeść na surowo, zaraz po rozłupaniu albo dodać do ciast czy deserów. 

Warto wiedzieć, że orzechy makadamia są bezglutenowe i dość kaloryczne - 100 g to aż 700 kcal!

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Czwartek 03.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
Z orzechami trzeba uważać bo są bardzo kaloryczne. Nie tylko te ale ogólnie wszystkie. Wszystkie orzechy są bardzo zdrowe jednak trzeba pamiętać, że nie można się nimi obżerać. Jedna garść dziennie to maksymalna ilość dla osoby odchudzającej. Wszystko powyżej tej ilości sprzyja nabieraniu wagi. Jeżeli zastanawiasz się jak szybko schudnąć albo dlaczego nie możesz schudnąć to upewnij się, że nie jesz więcej orzechów niż garść dziennie.
Dodano: 2016-03-07 21:57:53 Zgłoś nadużycie
Anonim
Uwielbiam wszelkiego rodzaju orzechy i nie żałuje sobie ich w diecie.Są standardem w mojej diecie ale żeby wiedzieć co i w jakich ilościach mogę jeść wykonałam badanie Genetic Lab bo co za dużo to niezdrowo.
Dodano: 2016-03-03 21:16:30 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×