5 przypraw, które warto mieć w kuchni

Mały przewodnik po niedocenianych przyprawach!

5-przypraw-ktore-warto-miec-w-kuchni.jpgJeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem i chcecie uzupełnić swoje kuchenne zbiory o dodatkowe przyprawy (coś więcej niż sól i pieprz) to mamy dla Was małą podpowiedź - tekst, który warto przeczytać przed wybraniem się na zakupy. 

Przyprawy dodają smaku potrawom i właściwie nie da się ich uminąć w kuchni. Najlepiej stale rozszerzać swój zbiór przypraw i odkrywać coraz to nowe. To chyba najprostszy sposób na zmianę smaku swoich sztandarowych, ulubionych dań. 

 Zobacz także: Jak samemu zrobić przyprawę piernikową?

Oto 5 przypraw, które warto mieć w kuchni:

  • KURKUMA: ta pyszna przyprawa nadaje potrawom przepiękny żółty kolor. Świetnie nadaje się do dań z ryżem, kaszą, omletów i zup. Uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw świata - dzięki niej szybciej rozprawisz się z przeziębieniem. 

  • PAPRYKA: ta przyprawa z kolei sprawi, że Wasza potrawa się zaczerwieni i zyska smak - w zależności od rodzaju - słodki lub ostry. Paprykę warto dodać do dań z drobiu, mięsa i ryb, a także do sosów. 

  • KMINEK: warto go dodać do potraw, bo pobudza apetyt. Do tego nadaje specyficzny, cierpko-korzenny, lekko orzechowy smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba i innych wypieków, a także jako uzupełnienie zup, sosów, wędlin, serów i potraw mięsnych. 

  • KOLENDRA: jest nieodzowna, jeśli planujecie robić zupę grochową, fasolową czy piec pierniki. Dobrze smakuje też w daniach mięsnych, przede wszystkim z indyka i wieprzowiny. 

  • PIEPRZ CAYENNE: to przyprawa, zwana rakże papryką kajeńską. Jeśli stwierdzisz, że potrawa jest zbyt mdła i nadaje się do poprawki, pieprz cayenne powinien stanąć na wysokości zadania. Sprawdzi się jako kluczowy składnik gulaszu, dań z jajek, ziemniaków, krewetek, kurczaka, zup typu krem, zapiekanek, makaronów i... gorącej czekolady!

Oczywiście nasz wybór 5 przypraw, które warto mieć w kuchni jest całkowicie subiektywny. Jeśli stwierdzicie, że na tej liście brakuje jakiejś bardzo ważnej przyprawy - napiszcie, dlaczego powinnyśmy były ją uwzględnić. 

Zobacz także: Przepis na kawę z przyprawami

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 06.04.2016 (aktualizacja: 2016-04-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Pieprz cayenne, kurkuma to bardzo fajne spalacze tuszczu, więc warto je mieć w kuchni jeśli ktoś dba o wagę. Oczywiście jest więcej takich przypraw, zerknijcie tutaj: http://zbijamywage.pl/bez-kategorii/przeglad-naturalnych-spalaczy-tluszczu-cz-1
Dodano: 2016-04-15 10:03:18 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×