5 zasad wyboru parówek

Wieprzowe czy drobiowe? Z ziołowymi dodatkami czy z serem? A może w wersji light? W alejkach z wędlinami można znaleźć wiele rodzajów parówek. Jak wybrać te najlepsze?

5 zasad wyboru parówek

5 zasad wyboru parówek


1. Wysoka cena = wysoka jakość

 

Cena kilograma dobrej jakości parówek może przekraczać nawet 40 zł. Wyższa cena w większości przypadków oznacza, że w składzie takich parówek będzie większa ilość mięsa.     

2. Jeśli parówki, to nie z supermarketu

W dużych sklepach można znaleźć wyroby producentów masowych. Jeśli chodzi o wędliny, kiełbasy czy parówki to te lepszej jakości pochodzą z mniejszych zakładów, które rzadko zaopatrują hipermarkety. Takie wędliny są dostępne m.in. w sklepach ze zdrową żywnością. Do produkcji parówek z mniejszych zakładów nie używa się takiej ilości substancji spulchniających czy konserwantów, jak w produktach masowych. Niektóre rodzaje są  nawet wzbogacone o kwasy Omega-3.

3. Przede wszystkim: mięso

Dobrej jakości parówki, podobnie jak inne rodzaje wędlin czy kiełbas, w swoim składzie powinny mieć przede wszystkim mięso. Należy wybierać takie parówki, w których procentowy skład mięsa jest największy.

4. Najlepsze – bez przypraw

Obecnie w sklepach oprócz zwykłych parówek, dostępne są także wersje z przyprawami czy serem. Takich wyrobów powinno się unikać, gdyż zawierają bardzo mało mięsa. Składają się przede wszystkim z różnego rodzaju substancji spulchniających, konserwantów czy MOM – czyli mięsa oddzielonego mechanicznie.

5. Parówka ekologiczna zamiast "light"

Podobnie jak parówek aromatyzowanych, tych w wersji light powinno się unikać. Co prawda w większości przypadków zawierają one mięso drobiowe, ale jego udział w składzie zwykle jest znikomy. Zdecydowaną większość może stanowić MOM, a także jak w przypadku parówek smakowych, konserwanty, spulchniacze i inne dodatki. Dieta zdecydowanie mniej ucierpi jeśli sięgniesz po parówkę ze sklepu ekologicznego niż tę w wersji light.

Tekst: Ela Kowalska
Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Moc sezonu: wiosna

Probiotyk dobrze przebadany
Owsianka na dobry początek dnia



Dodał(a): Karolina Kawecka , Wtorek 03.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×