Cała prawda o produktach light

Zależy ci na ładnym wyglądzie, ale nie zamierzasz sobie niczego odmawiać. I właśnie dlatego zwykłe produkty zamieniasz na ich odpowiedniki "light". Jogurty, napoje, pieczywo, dżemy, czekolada czy nawet parówki. Może się jednak okazać, że po ich spożyciu wcale nie poczujesz się lekko.

zdrowa dieta

Wielu osobom słowo "light" kojarzy się z żywnością o obniżonej wartości kalorycznej. Jednak nie zawsze tak jest. Produkty, które należą do kategorii "lekkich" muszą mieć obniżoną zawartość konkretnego składnika np. cukru lub tłuszczu. W porównaniu do tradycyjnej żywności objętość składników w produktach „light“ ma być zmniejszona o co najmniej 30%. Nie jest to jednak jednoznaczne z obniżoną wartością kaloryczną. Wręcz przeciwnie – w części przypadków jedzenie typu "light" ma podobną ilość kalorii, co jego tradycyjne odpowiedniki. Najczęściej zastępowanymi składnikami w produktach „light“ są właśnie cukier i tłuszcz.

W przypadku cukru zastępowany jest on słodzikami. Jednymi z najpopularniejszych są aspartam i acesulfam K. Aspartam jest prawie 200 razy słodszy niż tradycyjny cukier, jednak w środowisku ekspertów cały czas budzi kontrowersje. Niektórzy specjaliści sugerują, że jego nadmiar w diecie może być jedną z przyczyn nowotworów. Aspartamem słodzone są często napoje gazowe czy izotoniczne. Można go również znaleźć w niektórych jogurtach typu "light". – Sporadycznie można sięgać po produkty ze słodzikiem – mówi Magdalena Szymańska z Poradni Dietetycznej Food&Diet. Ekspertka ostrzega jednocześnie, że regularne spożywanie tego typu jedzenia przez lata może być groźne. – Nie przeprowadzono jeszcze długofalowych badań i tak naprawdę nie ma pewności w jakim stopniu te substancje odpowiadają między innymi za nowotwory – wyjaśnia Magdalena Szymańska.

Innym przykładem produktu "light", w którym cukier został zamieniony na słodzik jest czekolada. Co ciekawe jednak, ta w wersji "lekkiej" zawiera podobną ilość kalorii co tradycyjna. Dzieje się tak dlatego, że nie zmniejszono w niej poziomu tłuszczu.  Tego typu produkty doskonale sprawdzają się w diecie diabetyków.


Dodał(a): Agnieszka Yilmaz , Poniedziałek 19.03.2012 (aktualizacja: 2012-03-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×