Cebula - biała, żółta czy czerwona? Która lepsza?

Odzieramy z prawdy wszystkie rodzaje cebuli. Może obejdzie się bez łez!

cebula-biala-czy-czerwona.jpgStoisz przy stoisku z warzywami, widzisz koszyk z cebulami i masz dylemat niemały. Zastanawiasz się, która cebula będzie najlepsza. Zawsze pewnie bierzesz tę samą, pierwszą-lepszą albo białą. Tymczasem okazuje się, że może warto nad wyborem cebuli trochę się pochylić i przyjrzeć się tym smakowitym warzywom trochę bliżej. W końcu muszą się czymś różnić. I, rzeczywiście, różnią się dość znacząco.

 Zobacz także: Jak jeść, żeby schudnąć? Kilka wskazówek

Na zakupach możecie spotkać 5 rodzajów cebuli. Oto krótkie przedstawienie każdej z nich:

  • CEBULA ŻÓŁTA. Jest uniwersalna - nadaje się, dosłownie, do wszystkiego. Na surowo jest dość cierpka i ostra, ale po usmażeniu na łyżce oleju czy masła staje się delikatnie słodka i ładnie podkreśla smak potraw, w towarzystwie których jest podawana. 

  • CEBULA BIAŁA (CZOSNKOWA). Jest chrupka i niezbyt słodka, dlatego najbardziej pasuje jako dodatek do sałatek czy sosów, w których potrzebne są duże kawałki cebuli. Można ją smażyć, ale najlepiej smakuje na surowo. Nie zaleca się za to gotowania jej, gdyż traci wtedy wszystkie swoje właściwości. 

  • CEBULA CZERWONA. Delikatna i słodka smakuje zarówno na surowo, jak i po usmażeniu. Lubi występować w kanapkach, sałatkach i jako dodatek do sosów. Można ją jeść w dużych ilościach, bez obaw o nieświeży oddech!

  • CEBULA PERŁOWA. Wyglądem przypomina cebulę żółtą, ale jest od niej mniejsza (ma wielkość orzecha laskowego) i ma bardziej pociągły kształt. Nadaje się do marynowania a w takiej formie jest już świetnym dodatkiem do koreczków czy innych imprezowych przekąsek. Można ją dusić - nie traci swoich właściwości. 

  • CEBULA SZALOTKA. Jest niewielka i podłużna, rośnie w grupie. Ma łagodny smak, pasuje do sera a także jako dodatek do sosów. Zawiera więcej olejków niż cebula biała i nie traci ich nawet w czasie smażenia!

Zobacz także: Dieta cebulowa - najważniejsze informacje

Być może dzięki naszej instrukcji zaczniecie bardziej świadomie wybierać cebulę. A może tym tekstem jeszcze bardziej pomieszałyśmy wam szyki i teraz wybór będzie jeszcze trudniejszy? Jeśli nie wiecie, do czego chcecie wykorzystać cebulę - wybierajcie żółtą, jest uniwersalna.  

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 28.08.2015 (aktualizacja: 2015-08-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×