Cenne właściwości rodzynek

Rodzynki to winogrono, które zostało poddane procesowi suszenia. Wiele osób pomija je w codziennej diecie, ze względu na wysoką zawartość cukru, jednak jak się okazuje, są one idealnym zamiennikiem słodyczy. Rodzynki wyróżniają się bogatym składem, co czyni je prawdziwym sprzymierzeńcem zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto je jeść!

ThinkstockPhotos-493612275.jpg

Regulują ciśnienie tętnicze

Regularne spożycie rodzynek może znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Dzieje się tak dzięki zawartemu
w suszonych owocach potasowi, który korzystnie wpływa na pracę serca.

Hamują rozwój osteoporozy

Rodzynki, dzięki swojej zawartości wapnia i boru hamują wypłukiwanie tych składników z kości,
co w rezultacie zapobiega rozwijaniu się osteoporozy. Istotne jest to zwłaszcza u kobiet w trakcie menopauzy, ponieważ w tym czasie spada produkcja estrogenów.

Wspomagają pracę systemu nerwowego

Dzięki magnezowi oraz witaminom z grupy B, spożywanie rodzynek poprawia pamięć oraz koncentrację. Ponadto duża zawartość węglowodanów sprawia, że rodzynki dodają energii i stymulują mózg do lepszej pracy.

Zobacz także: Pomysły na zdrowe śniadanie

Regulują pracę jelit

Dzięki obecności błonnika w znacznych ilościach, rodzynki regulują pracę jelit, przyśpieszają przemianę materii oraz eliminują zaparcia.

Są zdrowym zamiennikiem słodyczy

Rodzynki hamują apetyt i wzmagają uczucie sytości- z tego względu mogą być zdrowym zamiennikiem słodyczy i innych przekąsek, na które pozwalamy sobie w ciągu dnia. Jednak należy zachować umiar, bo rodzynki mają w sobie dużo cukrów prostych.

Ponadto zawarte w rodzynkach witaminy C, E oraz żelazo, cynk i potas korzystnie wpływają na wygląd skóry, wspomagają pracę serca, a także poprawiają odporność.
Foto: Thinkstock

Zobacz też:



Dodał(a): Katarzyna Nowatkiewicz , Piątek 22.04.2016 (aktualizacja: 2016-04-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×