Co powinnaś wiedzieć, zanim sięgniesz po figi?

Kilka ciekawostek dotyczących tych egzotycznych owoców!

figa-jak-jesc.jpgJeśli nabrałyście ochoty na poznawanie nowych smaków, zachęcamy Was do wypróbowania fig. Te niepozorne owoce zawierają wiele wartości odżywczych i równie wiele innych zalet. 

Figi rosną na drzewach figowych, które uchodzą za jedne z najstarszych na ziemi. Ojczyzną fig są rejony Azji Mniejszej, chociaż dzisiaj znaleźć je można również bliżej basenu Morza Śródziemnego. W Polsce, świeżych fig nie kupicie co prawda w każdym warzywniaku i nie o każdej porze roku, ale bywają niekiedy w hipermarketach i lepszych sklepach z egzotycznymi nowinkami od maja do października. Suszone figi są łatwiej dostępne, a ich popularność wzrasta w okresie świąt Bożego Narodzenia, kiedy szczególnie lubimy jeść bakalie. 

 Zobacz także: Karambola - co to za owoc, jak go jeść?

Zobaczcie, jak wybrać najlepsze świeże figi spośród kilku dostępnych w sklepie, dlaczego warto je jeść - zarówno w formie surowej, jak i suszonej i jak się do tego jedzenia zabrać. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ FIGI?

Figi zawierają dużo błonnika, a także - co ciekawe - wapnia. Mówi się, że w 100 g tych owoców znajdziecie tyle wapnia co w szklance mleka! Poza tym figi są bogate w magnez i potas. 

Figi do swojej diety powinny wszystkie osoby, które chcą wzmocnić kości i zęby i poprawić pamięć, mają problemy z układem trawiennym, nadciśnieniem lub często się stresują. To też silny i skuteczny afrodyzjak! Trzeba jednak uważać - figi (suszone) są dość kaloryczne (ok. 250 kcal w 100 g), dlatego nie będą dobrą przekąską dla cukrzyków. Figi mogą też zaostrzać objawy migreny. 

Zobacz także: Dieta jaglana - smaczny pomysł na jesienny detoks

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZE FIGI?

Figi to owoce, które kształtem przypominają gruszki i występują w kolorach: zielonym, fioletowym lub brązowym. Zielone najlepiej wysuszyć. Brązowe i fioletowe nadają się do jedzenia. 

Jeśli będziecie miały to szczęście i uda Wam się znaleźć w sklepie świeże figi - wybierajcie owoce, które mają jędrną, nieuszkodzoną skórkę i będą delikatnie miękkie w dotyku. Biały nalot na figach jest oznaką dojrzałości i owoce z takim, może trochę mało apetycznym dodatkiem, będą najlepsze. 

3. JAK JEŚĆ FIGI?

Figi najlepiej zjeść zaraz po zakupie lub na drugi dzień, bo nie są to owoce, które mogą poleżeć - szybko się psują. Figi możecie jeść na surowo, zaraz po umyciu - jak jabłko, albo pokroić je na 4 cząstki i z każdej z nich wybierać miąższ łyżeczką. 

Świeże figi mogą być dobrą przekąską, tak naprawdę nie potrzebują towarzystwa. Możecie też dodać je do sałatek, surówek, czy deserów - ciast i innych wypieków. Ze świeżych fig można też zrobić sok czy dżem. Trzeba jednak pamiętać, że są to owoce słodkie, dlatego nie przesadzajcie z dodaniem dodatkowego cukru. I bez tego będzie słodko!

Z suszonych owoców możecie przygotować pyszny kompot (dodając jeszcze inne suszone owoce), nalewkę lub wino. Suszone figi mogą też być dobrym dodatkiem do owsianki, musli czy ciasta, jako zamiennik cukru (jeśli je wcześniej zalejecie wodą, by zmiękły; wystarczy potem tylko je zblendować i dodać). 

Zobacz także: Najlepsze pomysły na niskokaloryczne przekąski


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Niedziela 06.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×