Czekolada? Tak! Ale z umiarem

Wszystko w nadmiarze szkodzi. A w szczególności słodycze, w tym czekolada pod każdą postacią. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w małych dawkach poprawić sobie nastrój! Czekolada, oprócz tego że tucząca, jest również bogata w minerały, potrzebne naszemu organizmowi w codziennym funkcjonowaniu i rozwoju. Na jak wiele możemy sobie pozwolić?

czekolada

Czekolada jest doskonałym źródłem energii, cukier w niej zawarty bardzo szybko dodaje nam nowych sił i mocy do działania. Osoby, które wykonują na co dzień ciężką pracę (w tym również umysłową) oraz osoby intensywnie uprawiające sporty mogą sobie pozwolić na większe dawkowanie niż inni. Czekolada jest cennym źródłem minerałów, takich jak wapń i magnez. Minerały te maja wpływ na codzienne funkcjonowanie - niedobór magnezu może prowadzić, na przykład do miażdżycy, depresji czy nadciśnienia! A zjedzenie jednej tabliczki czekolady to aż 20-25% zapotrzebowania dziennego na te minerały. Miedź zawarta w czekoladzie przeciwdziała chorobom układu naczyniowo-sercowego.

Czekolada ma w sobie substancje czynne, takie jak kofeina, która stymuluje układ nerwowy, oraz teobromina, która pobudza umysł. Co więcej czekolada może wprawić w euforię, ale ma też działanie kojące.

Nie pozostaje nic innego, jak sięgnąć po czekoladę! Tylko z umiarem!:)


Opracowanie: Ewa Nenko

Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Pomarańczowe doładowanie 

Morelowy eliksir młodości 

Zdrowa dieta = piękna twarz 


Dodał(a): Ewa Nenko , Środa 13.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×