Czy czerwone mięso zwiększa ryzyko raka? Oto najnowsze wyniki badań

Teorie na temat tego, że czerwone mięso zwiększa ryzyko raka krążą już od jakiegoś czasu. Czy najnowsze badania je potwierdzają?

czerwone mięso.jpg

Czy czerwone mięso zwiększa ryzyko raka? Oto najnowsze wyniki badań

Aby potwierdzić to, że czerwone mięso niekoniecznie dobrze służy naszemu zdrowiu przeprowadzono już wiele badań. Jedzenie dużych ilości wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, cielęciny, czy jagnięciny może niestety wywoływać większe ryzyko zapadania na ciężkie choroby.

Zobacz też: RAK TRZUSTKI - CICHY ZABÓJCA 

Naukowcy z Uniwersytetu w Utrechcie w Holandii przeprowadzili badania, które potwierdzają, że w czerwonym mięsie znajduje się składnik, który realnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Hem, bo to o nim właśnie mowa, nadaje białku oraz krwi specyficzny czerwony kolor. To właśnie on jest sprawcą większego ryzyka zachorowania.

 

Najnowsze badania pokazały, że hem w połączeniu z bakteriami znajdującymi się w jelitach zamienia się na siarkowodór. Związek ten niestety niszczy komórki, które znajdują się na ściankach jelit, co zmusza organizm do szybkiej reakcji i odbudowy. To jednak stwarza już znacznie większe ryzyko formowania się guzów nowotworowych.

Choć badania przeprowadzone zostały jedynie na myszach, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w ciele człowieka zachodzą bardzo podobne zmiany i reakcje.

Zobacz też: SOK Z MARCHEWKI WYLECZYŁ CHORĄ NA RAKA KOBIETĘ! JAK TO MOŻLIWE? 

To odkrycie daje jednak możliwość szukania sposobu, dzięki któremu te szkodliwe reakcje zostaną zneutralizowane, a aktualne zwiększone ryzyko raka towarzyszące jedzeniu mięsa zostanie wyeliminowane.

Zalecana przez lekarzy i naukowców nieszkodliwa porcja czerwonego mięsa wynosi 70 g dziennie.  

Lubicie jeść czerwone mięso?

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com

Dodał(a): Paulina Lęcznar , Wtorek 28.07.2015 (aktualizacja: 2015-07-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×