Czy dieta bezglutenowa może być szkodliwa?

Wiele osób stosuje dietę bezglutenową bez wskazań medycznych. Czy to bezpieczne? Znamy odpowiedź.

Czy dieta bezglutenowa może być szkodliwa?

Wiele osób stosuje dietę bezglutenową mimo braku wskazań medycznych, przez co pozbawia swój organizm cennych składników odżywczych i naraża na poważne choroby. Zdaniem ekspertów dieta bezglutenowa jest niezbędna wyłącznie w przypadku schorzeń wynikających z nietolerancji glutenu.

Gluten to kompleks białkowy, który powstaje po połączeniu mąki pszennej z wodą. Podobne kompleksy występują w mące owsianej, jęczmiennej i żytniej. Znajdziemy go także w małych ilościach w wędlinach, jogurtach, serkach, pasztetach, słodyczach, a nawet przyprawach.

Współczesna medycyna wyróżnia trzy jednostki chorobowe zależne od glutenu.

Jest to po pierwsze celiakia, czyli enteropatia jelita cienkiego u osób z predyspozycją genetyczną, po drugie alergia na pszenicę oraz po trzecie nadwrażliwość na gluten. Nadwrażliwość na gluten to bardzo niejednorodna grupa zarówno chorych, jak i objawów chorobowych. Niektórzy uważają, że jest to pewna odmiana zespołu jelita nadwrażliwego i choroba trzewna, która dotyczy blisko 1 proc. całej populacji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ziembicki, gastroenterolog.

Zobaczcie także: Dieta odkwaszająca - wszystko, co chciałybyście o niej wiedzieć

Leczenie tych chorób opiera się głównie na diecie bezglutenowej. Oznacza to całkowite wyeliminowanie produktów zawierających gluten z jadłospisu. Od trzech lat jednak tę dietę stosuje coraz więcej osób, które nie mają problemów z tolerancją glutenu.

W 2011 roku australijski gastroenterolog prof. Peter Gibson stwierdził, że gluten może być szkodliwy praktycznie dla każdego człowieka: z jego badań miało wynikać, że związek ten powoduje poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Powszechne stało się także przekonanie, że dieta bezglutenowa przyśpiesza odchudzanie. Jej zwolenniczkami stały się gwiazdy, m.in. Victoria Beckham.

Jak pokazują dane szacunkowe z krajów Europy Zachodniej i Ameryki Północnej około 10 proc. całej populacji tych krajów korzysta z diety bezglutenowej, zaś około 1 proc. populacji cierpi na chorobę trzewną. Do tego należy doliczyć w odsetkach, czyli w niewielkich liczbach, również chorych na alergie na pszenicę i nietolerancji czy nadwrażliwość na gluten – mówi Piotr Ziembicki.

Z danych tych wynika, że dietę bezglutenową stosuje bardzo duża liczba osób, które nie mają ku temu wskazań medycznych. Peter Gibson wycofał się ze swoich wcześniejszych wniosków, dietetycy twierdzą natomiast, że dieta bezglutenowa u osób bez wskazań medycznych może mieć szkodliwy wpływ na ludzkie zdrowie. Pozbawia bowiem organizm wielu cennych składników odżywczych, m.in. witamin, kwasu foliowego i soli mineralnych dostarczanych w mące. Dlatego zdaniem lekarzy i dietetyków osoby niemające problemów z tolerancją glutenu nie powinny stosować diety bezglutenowej.




Zobaczcie także:



Źródło: Newseria Lifestyle
Foto: Shutterstock

Newseria Lifestyle CMYK-01.jpg


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 16.07.2015 (aktualizacja: 2015-07-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×