Czy można jeść rzeczy, które upadły na podłogę?

Czy zdarzyło się wam sięgać po jedzenie, które upadło na podłogę? Niektórzy twierdzą, że jeżeli nie minęło więcej niż 5 sekund, to bakterie nie zdążyły się na nie przenieść. Czy to prawda?

Czy można jeść rzeczy, które upadły na podłogę?

Czy jeżeli jedzenie leży na podłodze mniej niż 5 sekund, to spokojnie możemy je zjeść? Tak twierdzi 87% osób. Trzeba przy tym mieć na uwadze to, jaki porządek panuje w pomieszczeniu. Wiadomo, że im bardziej czysta podłoga, tym mniejsze prawdopodobieństwo występowania groźnych bakterii. Czy jednak zasada 5 sekund jest prawdziwa? Postanowili to sprawdzić brytyjscy naukowcy z Aston University w Birmingham.

Powszechnie niebezpieczne dla zdrowia człowieka bakterie, takie jak: Escharichia coli, czy gronkowiec przedostają się do naszego ciała m.in. poprzez jedzenie, które spadło na podłogę, a potem je spożyliśmy. Jednak ile im zajmuje przedostanie się na pożywienie?

Zobaczcie także: Damska torebka kryje więcej bakterii niż sedes?

W czasie eksperymentu zbadano różne powierzchnie, m.in. dywan, kafelki i ich kontakt z różnymi potrawami, które znajdowały się na podłogach w czasie od 3 do 30 sekund.

Co się okazało?

Otóż bakterie najszybciej przenoszą się na jedzenie z paneli oraz podłóg terakotowych. Najchętniej oczywiście atakują wilgotne jedzenie, które leży ponad 5 sekund. Na pewno niejedną z was zaskoczy fakt, że nie tak chętnie przenoszą się one z dywanów.

Jeden z autorów badania, dr Anthony Hilton stwierdził, że: Spożywanie jedzenia upuszczonego na podłogę mimo wszystko niesie ryzyko zarażenia, które w dużym stopniu zależy od typu obecnych tam bakterii. Tym niemniej nasze odkrycie przynosi nieco ulgi tym, którzy stosowali zasadę pięciu sekund od lat pomimo ogólnego przekonania, że to mit .

Zobaczcie także: Czy aplikacja pomoże wykryć czerniaka?

Jak zatem postępować, kiedy jedzenie spadnie nam na podłogę?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy je spożywać, czy nie. Uzależnione jest to od rodzaju mikroorganizmów, które znajdują się na podłodze. Część bakterii jest groźna dopiero kiedy ich liczba wynosi ok. 10 tys., tak więc w ciągu 5 sekund aż tyle nie przedostanie się na nasze jedzenie. Jeżeli jednak mamy do czynienia z groźniejszymi mikroorganizmami, których niewielka ilość może zagrażać naszemu zdrowiu, wtedy nawet krótki kontakt z podłogą może się okazać niebezpieczny.

Co wy na to? Sięgacie po jedzenie, które spadło na podłogę?



Zobaczcie także:



Foto: Shutterstock

Dodał(a): Natalia , Wtorek 01.09.2015 (aktualizacja: 2015-09-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×